TT víkend u TILLIGA

22.5.2009 8:00 Igor Molnár

TT víkend u TILLIGA

Stáva sa nepísaným pravidlom, že každé dva roky sa pre priaznivcov modelovej veľkosti „zlatého stredu“ koná u najväčšieho výrobcu tejto veľkosti TT víkend. Mnohí z nás si ho spájajú s príjemným jesenným počasím. Tohto roku však nastala zmena a naše plány sme museli pozmeniť. S príchodom jari sa predčasne ohlásil ďalší ročník TT víkendu u TILLIGA a tak sme víkend 18.-19. 4. 2009 strávili v nemeckom mestečku Sebnitz.



Naša piatková cesta nebola priamočiara, okrem bezpečnostných prestávok sme sa už tradične zastavili v predajni modelov BDDP Pečky. Bohatý sortiment modelov za prijateľné ceny, ochotný personál, to u nás na Slovensku veľakrát chýba. Ešte tradičná návšteva miestneho železničnomodelárskeho klubu a mohli sme pokračovať ďalej. Program na sobotu bol nabitý, preto sme pražskú burzu tentokrát pre nedostatok času vynechali a zamierili si to rovno do Sebnitz. Zaplnené parkovisko dávalo tušiť, že akcia je v plnom prúde. A naozaj tomu tak bolo. Dlhočizný rad nedočkavcov krútiaci sa z areálu až na ulicu vôbec nesvedčil o tom, že tu zúri nejaká kríza. Aj úsmev na tvári samotného p. Tilliga bol znamením, že je so záujmom modelárskej obce spokojný. My sme si to ale najprv namierili do neďalekej telocvične, kde sa prezentovali aj ďalší výrobcovia modelovej železnice a doplnkov k nej. V krátkosti spomeniem napr. TILLIG TT Club, Lorenz, Digitalzentrale, Auhagen. 

Nás najviac samozrejme zaujímalo, ako pokročila výroba avizovanej tohtoročnej novinky Hektora vo verzii ČSD. Vo firemnej predajni, v sklenenej vitríne bol k videniu „prvý“ výlisok modelu T 435. Tým je definitívne jasné, že model bude. Z ďalších modelov, ktoré sú pre našich modelárov zaujímavé uvediem napr. vozeň Eas-u v modrom nátere s označením ČECHOFRACHT, cisternu Zaces TRANSPORT SERVIS v krásnom modro-bielom nátere, vozeň Es ČD CARGO, Eas ČD CARGO. Oba v klasickom hnedom nátere. Vystavená, ale aj jazdiaca, tu bola BR 01 s prepracovaným pohonom a mnoho iných noviniek. Zo starších modelov zaujala ukážka remotorizácie NOHAB-ky, V 100, T 435, V 36 alebo takej BR 35 z produkcie bývalého BTTB. Kto by bol povedal, že po výmene motora sa rapídne zmenia jazdné vlastnosti? Pomôcky pre zaštrkovanie koľají, čelný výklopník, točňu  a iné leptané doplnky ponúkala fy. DIGITALZENTRALE. V jednej zo sklenených vitrín bola ukážka z bývalej produkcie fy. ROKAL. K videniu bolo i niekoľko klubových koľajísk. V popoludňajších hodinách sme si i my vystáli neskracujúci sa rad vedúci do miestnosti, kde sa za priaznivé ceny ponúkali výlisky rôznych rušňov, vozňov, dvojkolesí a motorčekov potrebných k stavbe modelov. 

Nasledovala tradičná prehliadka výrobných priestorov a večer návrat do Českej Lípy. V nedeľu sme zamierili na západ, kde sme už mali dojednanú exkurziu v železničnom múzeu v Lužnej u Rakovníka.
Pre priaznivcov veľkosti TT je teda rok 2009 rokom, ktorý prináša viacero noviniek modelov aj našich železníc. Máme sa na čo tešiť. Naše zbierky a prevádzku na koľajiskách spestria ďalšie modely.

Galéria

Súvisiace odkazy