Cestovanie za modelmi veľkosti TT

19.7.2007 16:00 Igor Molnár

Cestovanie za modelmi veľkosti TT

Mesiac máj bol bohatý na rôzne akcie týkajúce sa skutočnej i modelovej železnice. No v mojom kalendári už poriadne dlho svietil vyznačený víkend v polovici júna, kedy sa v nemeckom meste Sebnitz známom výrobou modelov veľkosti TT, konali slávnosti pri príležitosti 10. výročia založenia TT klubu v Nemecku. Naskytla sa tak znovu príležitosť nazrieť do modelárskej kuchyne pod pokrievku, ako a čo sa vyrába, prípadne chystá pre priaznivcov modelovej veľkosti TT.

Nepredbiehajme však a poďme pekne po poriadku. Aby moja cesta nebola taká jednoduchá, tak najprv nasledoval tradičný presun z Košíc do Lučenca vlakom, odtiaľ autobusom do Veľkého Krtíša k známemu modelárovi v kruhu TT modelárov. Odtiaľ spoločná cesta autom do nášho prechodného bydliska v Českej Lípe u člena klubu ZABABOV. Tentoraz sme mali v pláne návštevu viacerých miest spojených so železničným modelárstvom. Kvôli nabitému časovému plánu sme nestihli tradičné zastavenie v DELTAXE Všestary. Naše prvé zastavenie, tak trochu spôsobené popoludňajšou dopravnou špičkou bolo v Kolíne, neďaleko železničnej stanice. My sme mali tentoraz v úmysle nafotiť odstavené cisterny, ako pracovný materiál pre pripravovanú stavbu ich modelových zmenšenín.
Ďalšie, tentoraz dlhšie zastavenie nás čakalo v predajni Elektroservis Pečky. Okrem podrobnej prehliadky obsahu zaplnených vitrín nasledovalo tradičné nakupovanie. Po ňom nasledoval  presun do miestneho modelárskeho klubu a zdokumentovanie postupu prác na koľajiskách, ktoré sa tu vykonali od našej poslednej návštevy pred dvoma rokmi. V priateľskej atmosfére sme si vymenili informácie čo je nové v našom železničnomodelárskom snažení.

Taktiež sme  mali  možnosť prezrieť i čerstvé novinky. Okrem iných i modely Okuliarnika a Bardotky v TT veľkosti. Ani sme sa nenazdali, keď si deň začal podávať ruku s nocou a nám sa bolo treba rozlúčiť. Čakala nás ešte cesta do Českej Lípy. Tu sme u známeho mali vybavené ubytovanie na najbližšie dni. Po výdatnej večeri, ako inak nasledovali debaty o železnici, hlavne tej modelovej a plán na sobotňajší náročný deň. Absolvovali sme prehliadku rozostavaného domáceho koľajiska, kde sme sa tak zabavili, že sme ani nezbadali, že je najvyšší čas zaľahnúť do postele.
Ráno v sobotu bolo pod mrakom, hmlisto po daždivej noci, keď sa Českou republikou prehnali silné búrky s prívalovými lejakmi. My sme mali namierené do „stovežatej“. Nie však obdivovať miestne pamätihodnosti, ale navštíviť známu modelársku burzu. Dosiaľ som o nej počul len z rozprávania. Teraz som mal možnosť vychutnať si atmosféru na vlastnej koži. I keď to zo začiatku tak nevyzeralo, sála sa rýchlo zaplnila a bzučalo to v nej ako v nejakom úli. No to bzučanie nebolo od včiel, ale predávajúcich, kupujúcich či len tak obzerajúcich sa. V tejto kope som spoznal i známe modelárske tváre zo Slovenska. Prehodili sme niekoľko slov, čo a kde sa dá výhodne kúpiť a každý išiel svojim smerom. Po obehnutí plných stolov a nákupe pre vlastnú potrebu, ale hlavne pre kolegov modelárov, som stihol ešte na blízkom Masarykovom nádraží vyfotiť el. jednotku 471 City Elefant.
Viac sa toho už v Prahe nestihlo, pretože sme sa ponáhľali do nemeckého Sebnitz, kvôli ktorému sme absolvovali túto náročnú cestu. Po prejdení hranice a hľadaní miesta na zaparkovanie sme sa vybrali smerom k výrobnej hale TILLIGu. Dlhá rada dávala tušiť, že v neďalekom objekte je výpredaj náhradných dielov modelov za priaznivé ceny, ktorým neodolajú ani domáci modelári. Vyše hodina čakania preverila moje nohy a po vstupe do miestnosti som sa už naplno mohol venovať výberu ponúkaného tovaru. Sortiment bol podstatne rozdielny oproti tomu, čo bol pred dvoma rokmi, taktiež ceny išli hore. No i tak si myslím, že sa tam dalo vybrať, kto čo potreboval.

Tradične som nemohol vynechať i prehliadku priestorov kde sa modely „zlatého stredu“ navrhujú, lisujú, striekajú, vybavujú tampónovou potlačou, skladajú, testujú, balia a napokon expedujú. Viac napovedia priložené obrázky.
V neďalekej škole a hale boli vystavené klasické i modulové koľajiská. Taktiež sa tu prezentovali známe železničnomodelárske firmy, rôzni málosérioví výrobcovia či už železničných modelov  alebo doplnkov a príslušenstva.
Náročný deň sme mali takmer za sebou, pri návrate do Českej Lípy sme sa ešte zastavili vo Varnsdorfe v predajni vvmodel známej výrobou a ponukou autíčiek v TT a H0.
V nedeľu popoludní sme sa konečne vybrali na cestu späť, no aby to nebolo tak jednoduché, tak sme si to namierili najprv k výrobcovi DK model. Leptané modely naberajú na popularite, ich výhody oproti epoxidovým odliatkom sú neprehliadnuteľné. Nazreli sme teda na modely už vyrobené, i tie, ktoré sú rozpracované, prípadne v štádiu vývoja. Myslím, že modelári, ktorí si s leptami rozumejú sa majú na čo tešiť.
V skorých ranných hodinách v pondelok sme sa vrátili na Slovensko, ale naše modelárske cestovanie ešte nemalo koniec. Čakala nás povestná čerešnička na torte v podobe návštevy   fy. Elkom v Nových Zámkoch. V modelárskych kruhoch je známa hlavne výrobou špičkových modelov vozňov Vase a Wap veľkosti H0. V súčasnosti sa intenzívne pracuje na parnom krásavcovi nazývanom ŠTOKER. Viac informácii z jeho stavby priniesol časopis Železničný magazín.
Popoludní sme sa vrátili do Veľkého Krtíša, no a mňa čakala ešte cesta na východ Slovenska.

Na záver sa chcem poďakovať modelárom a obchodníkom za to, že sa nám venovali a čo to ukázali zo svojej terajšej i budúcej ponuky.

Galéria

Súvisiace odkazy