Dvojdielny motorový vozeň 813/913.001 ZSSK ''Remátka'' na okruhu v Cerheniciach (doplnené)

5.1.2007 1:17 PhDr. Marián Dujnič a Michal Póňa

Dvojdielny motorový vozeň 813/913.001 ZSSK ''Remátka'' na okruhu v Cerheniciach (doplnené)

V novembri 2006 bola v Železničných opravovniach a strojárňach vo Zvolene (ŽOS) dokončená výroba prototypu zdvojeného motorového vozňa 813/913.001 pre ZSSK. Železničná spoločnosť Slovensko nasleduje príklad MÁV a ČD, ktoré si tiež zadovážili dvojdielne motorové jednotky z ľahkých dvojnápravových vozňov, ktoré vyrobila v sedemdesiatych rokoch Vagonka Studénka.

Stavba prvého prototypu sa začala vo zvolenskej ŽOS-ke vo februári 2006 a v novembri bol prototyp pripravený  na skúšobné jazdy vo zvolenskom uzle. V prvých decembrových dňoch bol zdvojený motorový vozeň prepravený cez PS Kúty do Českej republiky do Skúšobného centra VUZ Velim. V decembri 2006 absolvovala jednotka na skúšobnom okruhu v Cerheniciach testy a merania. Hneď v prvých dňoch prebiehali skúšky protišmyku, v ktorých jednotka vyhovela a v ďalších dňoch absolvovala úspešne aj trakčné skúšky. V januári 2007 ešte jednotka vykoná statické a dynamické skúšky tzv. vykoľajovačky. Okolo 20. januára bude prevezená do Zvolena. Tam ju čakajú podobné skúšky na referenčnej trati zo Zvolena nákladnej stanice do Lovinobane a späť. 

Koncom januára sa plánuje roll-out jednotky v Prievidzi za účasti generality ZSSK, poslancov trenčianskej župy a zástupcov miest a obcí Hornej Nitry. Železničná spoločnosť Slovensko v spolupráci s trenčianskou župou pripravujú podpis dohody o spolupráci v regionálnej osobnej doprave na území župy (VÚC). Prítomní budú tiež zástupcovia piatich zahraničných firiem - subdodávateľov. Prvá jednotka 813/913.001 dostane na slávnosti meno: "Remátka", podľa obľúbenej destinácie lyžiarov a turistov - Remäta, na trati 145 ŽSR Horná Štubňa - Prievidza. Súčasťou slávnostného aktu bude aj jazda pre pozvaných hostí z Prievidze do Hornej Štubne a späť. 

Zo skúšobných jázd na Cerhenickom okruhu pochádzajú aj pripojené zábery. Autorom snímok z Cerheníc je spoluator tejto aktuality Michal Póňa. Zábery zhotovil 14. decembra 2006. 

 

Vo viacčlennom riadení je možné spájať až 3 súpravy 813/913 ZSSK. Jednotka je kompatibilná s MV 812 ZSSK a v prípade vyššej frekvencie cestujúcich je možné spájať nielen viac jednotiek, ale aj pripájať do súpravy motorové vozne radu 812 ZSSK. Pretože sa postupne počíta s prestavbou takmer všetkých prívesných vozňov 011 na jednotku 813/913, do tých čias existujúce prívesné vozne sa nebudú môcť prevádzkovať so zdvojenou súpravou kvôli chýbajúcemu zdroju +48V. 

Rozpojenie motorového a riadiaceho vozňa je možné v depe a trvá približne pol hodiny. Samostatná jazda motorového vozňa neprichádza do úvahy, lebo je bez dverí. Dvojkrídlové dvere sa nachádzajú len na riadiacom vozni. Ak porovnáme osemstotrinástku s maďarským dvojčaťom, tam nie sú medzi vozňami žiadne dvere, prechod je podobný ako v kĺbovom Ikaruse. 

 

V súprave sa nachádza šesť jednokrídlových nástupných dverí s elektrickým ovládaním. Hnacie vozidlo má dvoje dverí na každej bočnici a na riadiacom vozni sú iba vstupné dvere pri stanovišti vodiča. Chýbajúce dvere poslúžili na predĺženie veľkopriestorového oddielu. Pohodlný nástup s detskými kočiarikmi a s invalidnými vozíkmi dovoľujú zadné dvere motorového vozňa. Prechod medzi vozňami je vybavený priečkami s tepelnou izoláciou a s protihlukovou výplňou s posuvnými elektricky ovládanými dverami. Svetlosť prechodu (2 m) si vyžiadala vyhotovenie strešnej nadstavby viditeľnej aj na záberoch (100 mm). Mechy na medzivozňovom prechode sú také isté aké sa používajú na vozňoch vyššej kategórie (EC, IC). Podlaha v riadiacom vozni nie je znížená (rovnako ako u 6312 MÁV).

Pohľad do interiéru jednotky 813/913 krátko pred finalizáciou ukazuje snímka, ktorú zhotovil užívateľ VLAKY.NET s nickom Secheron.

Do Zvolena sa má jednotka vrátiť okolo 20. januára 2007. Výroba rekonštruovaných motorových vozňov radu 812 pre ZSSK sa skončila. Posledným vozňom sa stal 812.064. Zvolenská ŽOS-ka sa teraz sústredí na výrobu dvojdielnech súprav 813/913. Po vyhodnotení testov sa začne ich sériová výroba. Na tento rok si Železničná spoločnosť Slovensko objednala dodávku 11 jednotiek. Prvá jednotka nájde svoje domovské depo v Prievidzi. Skúšobnú prevádzku zabsolvuje na tratiach do Hornej Štubne, Vrútok, Zvolena, Nitrianskeho Pravna a do Topoľčian. Pri výbere tejto lokality zohrala rolu pestrá variabilita traťových pomerov a blízkosť sídla výrobcu kam bude jednotka dochádzať na údržbu.

V prvom polroku 2007 by mali prísť do Prievidze minimálne dve jednotky a do konca roka všetkých jedenásť nových dvojdielnych motorových vozňov. Počíta sa so skúšobnou prevádzkou nielen sólo ale aj vo viacčlennom riadení a v kombinácii s MV radu 812. Na tratiach do Topoľčian a do Vrútok budú môcť využiť nové motorové vozne aj svoju maximálnu rýchlosť 90 km/h, ktorá je o desať km vyššia ako v prípade radu 812. Napriek tomu, že ide o dvojnápravové motorové vozne, vyšší komfort jazdy zabezpečí nový, modernejší druh náprav a vypruženia.  

Od nového GVD 2008 by mali 813/913 ZSSK zabezpečovať aj priame spojenie Prievidze s Trenčínom, sídlom župy (VÚC).

Súbežne so skúšobnou prevádzkou pokračuje aj proces schvaľovania typu na Dráhovom úrade Slovenskej republiky. 

V roku 2008 by mali podľa súčasných predpokladov smerovať ďalšie jednotky do Humenného (na výkony do Medzilaboriec, Michaloviec a do Prešova) a do Košíc (na výkony do Plešivca, Fiľakova a do Turne nad Bodvou). 

Napriek mnohým výhodám, ktoré poskytne modernizácia motorových vozňov radu 810 a prívesných vozňov radu 011, zostáva métou Železničnej spoločnosti Slovensko nákup nových nízkopodlažných štvornápravových motorových jednotiek. Za týmto účelom pripravuje ZSSK vyhlásenie výberového konania. Očakávaný termín vyhlásenia výberového konania je 30. apríl 2007. Jednou z podmienok je požiadavka, aby montáž produktu prebiehala na území Slovenska. 

Pre porovnanie s dvojdielnou motorovou jednotkou 813/913 ZSSK prinášame aj záber z rekonštrukcie MÁV. Na snímke z 15. júna 2005 je maďarská verzia rekonštrukcie motorového vozňa Bzmot a prívesného vozňa označená 6312.001 MÁV. Záber je z trate Hegyeshalom - Csorna. Snímka PhDr. Marián Dujnič

Zatiaľčo v Maďarsku sa ustálilo pre rekonštruované dvojdielne motorové vozidlo radu 6312 MÁV pomenovanie "Dvojča" a v Českej republike pre 814/914 ČD "Regionova", pre slovenský ekvivalent názov ešte chýba. Možno by sa po vzore niektorých autobusových lokálnych liniek premávajúcich na Slovensku mohlo nazývať "Regio Liner" alebo "Rail Liner". Vyzývame užívateľov VLAKY.NET, aby sa pokúsili nájsť pre dvojdielny motorový vozeň 813/913 ZSSK priliehavé meno. 

Webova stránka VLAKY.NET bude aj naďalej mapovať priebeh skúšok a uvádzanie motorového vozňa 813/913 ZSSK do skúšobnej a pravidelnej prevádzky.

Technické parametre dvojdielneho motorového vozňa 813/913 ZSSK:

Rozchod 1435 mm

Usporiadanie náprav 1´A´ + 1´1´

Maximálna rýchlosť 90 Km/h

Hnací agregát MAN D2866 LUE 621 - Euro 3

Prevodovka štvorstupňová automatická Voith Diwa D 864.3 a reverzná nápravová prevodovka Gmeinder

Prenos výkonu hydromechanický

Výkon spaľovacieho motora 275 kW

Maximálna ťažná sila 40,5 kN

Riadiaci systém a vlakový zabezpečovač MIREL od firmy HMH, spol. s r.o. Bratislava

Informačný systém Regonik spol. s r.o., Bratislava 

Spriahadlo Voith Turbo (divízia Scharfenberg) bez nárazníkov 

Hmotnosť motorového vozňa 22 t

Hmotnosť riadiaceho vozňa 17 t

Dĺžka jednotky cez nárazníky 28 820 mm

Šírka skrine 3 073 mm

Výška skrine nad TK 3 950 mm

Minimálny polomer oblúka 80 m

Priemer kolies (nové/ojazdené) 840/760 mm

Počet sedadiel v motorovom vozni 35 + 2 sklopné

Počet sedadiel v riadiacom vozni 48

Klimatizácia na stanovištiach vodičov

Vykurovanie teplovodné

Brzda Tlakovzdušná brzda DAKO, brzdič DAKO BSE 

Informácie z podkladov ZSSK, ŽOS Zvolen a z vlastných zdrojov

Anketa: Meno pre vláčik II.

Súvisiace odkazy