ŽSR pripravujú modernizáciu leopoldovskej železničnej stanice

14.2.2006 10:27 -po- Zdroj: ŽSR, SITA

ŽSR pripravujú modernizáciu leopoldovskej železničnej stanice

V Leopoldove sa začali prípravné práce pre rekonštrukciu železničnej stanice. „Pred staničnou budovou sa robí káblovod, rôzne úpravy ciest ako aj prístupové komunikácie,“ informoval agentúru SITA špecialista pre mostné a pozemné stavby Klaudius Jančovič zo združenia Projekt SK 2004, ktoré obnovu uskutoční.

Keďže ide o kultúrnu pamiatku, stavebné úpravy urobia tak, aby sa nezmenil ráz budovy z vonkajšej strany.
Prvá z dvanástich etáp obnovy sa začne 1. marca. Ako vysvetlil Jančovič, v tejto fáze sa vytrhne nepárna skupina koľají, pričom doprava bude zabezpečená po párnej skupine. Vybagruje sa štrkové lôžko a položia sa nové koľaje. Vybudujú sa nástupištia so zastrešením, podchod pre cestujúcich či batožinový tunel. Starú lávku pre chodcov zrušia a postavia novú. Plánuje sa aj stavba protihlukových stien, ktoré majú ľuďom žijúcim v blízkosti stanice zabezpečiť pokojnejšie bývanie. Náklady na rekonštrukciu predstavujú približne 35 mil. eur. Stanicu zmodernizujú do 15. decembra.

Združenie Projekt SK 2004 nemodernizuje len leopoldovskú stanicu. V tomto roku už ukončilo obnovu dvoch ucelených častí. Dokončený je úsek Veľké Kostoľany – Piešťany. „Napríklad v obci Drahovce sme vybudovali veľmi komfortný podchod pre peších alebo nadjazd,“ spresnil Jančovič. Hotový je aj úsek Brestovany – Leopoldov. Ďalší väčší projekt združenia ešte v tomto roku sa začne modernizáciou stanice Piešťany.

Prestavby koľajiska a stanice je už rozbehnutá. Od 1. marca je predpoklad začatia prác vo väčšiom objeme. Na "ostro" to vypukne 1. zmenou do GVD.

Dávam do pozornosti nový cestovný poriadok platný od 26. III. 2006.

foto M@jo

Súvisiace trate