Opäť R 609 ''Spišan''

6.2.2006 20:20 Martin Horňák

Opäť R 609 ''Spišan''

Minulý týždeň, v pondelok 30.1.2006, som znova cestoval do Žiliny, s myšlienkou, že dnes sa už asi nič výnimočné nestane. Osobný vlak Os 3137 odišiel zo Starej Turej načas, i rýchlik R609 Spišan dorazil do Nového Mesta nad Váhom podľa grafikonu... Akoby toho však minulý týždeň nebolo dosť, opäť som zažil mimoriadnu situáciu...

Keď okolo mňa prechádzala súprava s Gorilou (350.005) na čele zacítil som vôňu spáleniny, ako keď horí „elektrika“. Nebol som si však istý, pomyslel som si, že to bolo zrejme brzdové obloženie na niektorom z podvozkov súpravy. Nevenoval som tomu veľkú pozornosť.

O 15:15 sme sa však ešte stále nachádzali v Novom Meste, všimol som si, že veľa ľudí vystupuje z vlaku, nevedel, som však čo sa deje, pretože som sa učil v zatvorenom kupé, a nepočul som hlásenie staničného rozhlasu. Prestupovali totiž do osobného vlaku Os 3005 do Žiliny. Potom som uvidel, ako si  výpravca kľudne vykračoval s úsmevom na tvári do dopravnej kancelárie, akoby sa nič nedialo. Po chvíli mi však potvrdil moje podozrenie slovami: „mašinka sa pokazila, dáme druhú...“. Uvidel som kamaráta ako kráča po peróne, a tak som neváhal, vzal som do ruky fotoaparát a vyrazil som za ním k čelu vlaku.

Od rušňovodiča sme sa dozvedeli, že ešte pred Novým Mestom mu zhorel stykač S4, to bola tá „vôňa“, ktorú som cítil, keď Gorila prešla okolo mňa. A tak nezostávalo nič iné ako čakať. Vlakvedúci šiel volať oblastnému dispečerovi, a rušňovodič išiel zistiť za výpravcom čo s Gorilou. O 15:35 sa vrátil i s vlakvedúcim so slovami, že z Leopoldova ide náhrada, a Gorila sa odstaví v Žiline. Náhradného rušňa som sa však už nedočkal, pretože som ako väčšina cestujúcich prestúpil na R707 Beckov, a o 16:15 som opustil Nové Mesto nad Váhom. Podľa kamarátových slov nakoniec dorazil z Leopoldova Peršing. Podľa mojich posledných informácii mal R 609 Spišan ohlásené meškanie 80 minút z Nového Mesta nad Váhom.

Ešte zopár slov na záver. Ak by sa niekomu zdalo, že mienim písať, iba o tom ako meškajú vlaky, a tak trocha kritizovať, nemám to v pláne. Niektorý nadchádzajúci víkend sa chystám totižto navštíviť moje letné pôsobisko Čiernohronskú železnicu, a priateľov do Čierneho Balogu, a samozrejme, že so sebou beriem i môj fotoaparát, takže sa môžete tešiť na ďalšiu reportáž a fotografie, tentoraz zo 760 mm rozchodu...

Snímky: autor.

Galéria

Súvisiace odkazy