„Polhodinové meškanie“

31.1.2006 8:25 Martin Horňák

„Polhodinové meškanie“

24. januára som sa vydal na cestu do Žiliny, klasicky tak ako každý týždeň, pretože som mal namierené do školy, na skúšku z fyziky. Ako správny fotograf som neodolal, a už v Novom Meste nad Váhom, kde som s kamarátom čakal na rýchlik R 609 Spišan, som započal moje fotenie. Už len preto, že sa mi pred objektívom predvádzala novomestská posunujúca záloha v podobe 742.325.

To som však ešte zďaleka netušil, čo ma na ceste čaká. Rýchlik dorazil na čas, a cesta odsýpala ako vždy rýchlym tempom. Až pred stanicou Ladce začala Gorila brzdiť. Hneď som spozornel, že niečo nie je v poriadku, keď na odchodovom návestidla svietila návesť stoj. V tej chvíli som si však pomyslel, že výpravca bol zrejme zaneprázdnený a nestihol postaviť odchodovú cestu, ale to sa mi veľmi nepozdávalo. Po asi piatich minútach státia som začal s kamarátom uvažovať čo sa asi deje, a naše obavy nám čoskoro potvrdil sprievodca slovami: „...je strhnuté trolejové vedenie, budeme čakať pol hodinu...“.

A tak som využil voľnú chvíľu pre malé fotenie v žst. Ladce. Po chvíli však prišiel od Púchova Os 3052, a zjavne bez väčších problémov. Tak sme si s kamarátom povedali, že zrejeme nás výpravca pustí do Púchova po nesprávnej koľaji, a tak sme sa vrátili do nášho kupé. Ale akosi sa nič nedialo. Po chvíli prišiel od Púchova rušeň 742.386, ktorý stanicou iba prešiel, zrejme sa vracal do Trenčianskej Teplej. To sme sa už neodvážili odhadnúť, aký bude ďalší vývoj situácie, pretože minúty ubiehali a blížila sa spomínaná pol hodina. Túto skutočnosť nám pripomínalo i zapadajúce slnko a vychládajúce vozne rýchlika.

Jedna pol hodina sa nakoniec predĺžila na tri. V cementárni vedľa stanice už dávno svietili lampy, keď sa zrazu na odchodovom návestidle rozsvietila návesť voľno, vlak sa dal do pohybu a sprievodca rozsvietil osvetlenie vo vozňoch súpravy. Rušňovodič poriadne využil plný výkon Gorily, ale iba na chvíľu, pretože v Beluši sme opäť stáli, ale už iba na minútu. Rušňovodič opäť troška potrápil Gorilu, ale opäť nie na dlho, pretože výpravca v Púchove zrejme zabudol, že prijal z Beluše R 609 a nepostavil vchodovú cestu.

Nakoniec sme však prišli i do Púchova a ďalej sme pokračovali síce troška neskôr, ale zato rýchlejšie, ako sa na Gorilu patrí, keď je potrebné krátiť jazdnú dobu. Šťastlivo, i keď trocha neskoro, sme dorazili do cieľa mojej cesty Žiliny. Ako som v Žiline zistil, vlaky ktoré išli neskôr, mali zruba 70 až 90 minútové ohlásené meškania.

Snímky: autor

Galéria

Súvisiace odkazy