Nový prepravný poriadok ZSSK prináša niekoľko noviniek

19.12.2005 14:30 -po- Zdroj: ZSSK

Nový prepravný poriadok ZSSK prináša niekoľko noviniek

Nový Prepravný poriadok Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), a. s., začne platiť 1. januára 2006. Oproti súčasnému má byť zrozumiteľnejší a jeho obsah sa zmenšil o 62 strán. Poriadok bude dostupný na internete a najdôležitejšie pasáže budú vo forme vývesiek na železničných staniciach.

Nový poriadok prináša niektoré zmeny, medzi iným napríklad vyberanie cestovného a úhrad za hlásený a nehlásený vstup. Ak cestujúci nastúpi do vlaku bez lístka a prihlási sa vlakovej čate, zaplatí cenu cestovného a prirážku 80 SK. V prípade, že vlakovú čatu nevyhľadá a je ochotný uhradiť pokutu na mieste, zaplatí okrem lístka aj 200 Sk ako pokutu. Ak sa rozhodne, že zaplatí do 5 kalendárnych dní, tak pokuta bude 400 Sk. Ak však do tohto termínu nezaplatí, ZSSK bude od neho vymáhať sankciu v plnej výške (800 Sk) prostredníctvom súdu a neskôr exekútora. Tým sa dlh cestujúceho môže zvýšiť až trojnásobne.

Medzi ďalšie poplatky, ktoré budú cestujúci povinní uhradiť, patrí napríklad 100-korunová pokuta za porušenie zákazu fajčenia, 800 Sk za poškodzovanie alebo znečisťovanie vozidiel, alebo 1 000 Sk za prepravu nebezpečných látok či nabitú zbraň.

Úplné znenie nového prepravného poriadku je v prílohe.