Vláda zaplatí za nápady pre Tatry

13.4.2005 10:01Zdroj: SME

Vláda zaplatí za nápady pre Tatry

2 mil. Sk ponúka vládny Výbor pre obnovu Tatier firme alebo človeku, ktorý príde s dobrým nápadom, čo s Vysokými Tatrami po kalamite. Tajomník výboru Ivan Štefanec hovorí, že výbor chce získať čo najviac nových podnetov.

Porota bude súťažiacim dávať body aj za návrhy zákonov, ktoré zabezpečia rýchle uskutočnenie zámerov, napríklad aj na ľahšiu stavbu zjazdoviek. V porote budú aj primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš, šéf Správy TANAP-u Tomáš Vančura, za filmárov Pavol Barabáš, za športovcov Ján Filc a ďalší.

Samosprávy Vysokých Tatier navrhujú napríklad vymyslieť, ako prepojiť existujúce zjazdovky s novými, postaviť novú sánkarskú dráhu, niektoré zjazdovky rozšíriť a predĺžiť, vytvoriť trasy zo zjazdoviek až k hotelom, postaviť "adrenalínový park" či vodné nádrže, aby sa dala zasnežovať zjazdovka z Lomnického sedla do Tatranskej Lomnice, postaviť druhú koľaj dnešnej jednokoľajovej električky a podobne. Ladislav Sisák zo Správy TANAP-u s mnohými návrhmi v prílohe súťaže nesúhlasí. "Záleží, či chceme v národnom parku ďalej postupovať v chaose, alebo jasne položiť líniu, ktorá nebude potláčať iné funkcie národného parku," hovorí. Nad niektorými návrhmi Sisák krútil hlavou. Od Cesty Slobody navrhujú zjazdovku, ktorá má spojiť Smokovce s Novou Lesnou. "Takmer na rovine, ako maďarská zjazdovka. Hneď som videl, že tam ľudia nikdy neboli, keď to kreslili," tvrdí.

Vhodnejšie by podľa neho bolo, keby mesto Vysoké Tatry fungovalo ako organický celok a nebolo rozložené systémom jedna búdka tu, druhá tam. "Nech by boli zjazdovky akokoľvek dobré, ak nefunguje dobre mesto, tak cestovný ruch neprinesie profit, o ktorom sa hovorí," hovorí Sisák. Výhrady má k návrhom na rozširovanie niektorých zjazdoviek, lebo by to významne zasiahlo biotopy. Nechápe, načo robiť odjazdové trate zo svahov, keď na nich býva málo snehu, majú taký sklon, že lyžiar sa musí odpichovať, aby zišiel a navyše majú viesť po lesných cestách.

Nemá však výhrady napríklad k zdvojkoľajneniu električkovej trate, sánkarskej dráhe po trase starej ozubnicovej železnice, či zlepšeniu zjazdovky z Lomnického sedla do Tatranskej Lomnice.  V súťaži o najlepšiu štúdiu ocení vládny výbor druhého súťažiaceho 1 mil. a tretieho 0,5 mil. Sk.

foto: Peto5o

Súvisiace trate

  • ŽSR-183: Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso