Ľubiša - Zastávka

  • Základné informácie
  • Dokumenty

Umiestnenie na trati

Koľaje v objekte

Dopravné: 1   

Rozchody koľají

1 435 mm   

Poskytované služby

Autobusová zastávka, Predaj cestovných lístkov,

Ďalšie informácie

Železničná zastávka Ľubiša leží na trati ŽSR č. 191 Michaľany - Medzilaborce - Lupków ( PKP ), v medzistaničnom úseku Udavské - Koškovce.
Poloha zastávky : vpravo, v smere od Michalian

Stručne o obci

Ľubiša leží v južnom okraji Ondavskej vrchoviny, v strednej časti údolia Laborca, v nadmorskej výške približne 174 m. Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1410. Vykopávky vykonané v roku 1982 potvrdili osídlenie už v mladšej dobe kamennej.  Od stredoveku patrila Humenskému panstvu, neskôr Csákyovcom a Andrássyovcom. V roku 1715 bolo v obci 13 obývaných a 11 opustených poddanských domácností. Počas prvého sčítania ľudu v roku 1787 mala obec 40 domov a 306 obyvateľov. V roku 1828 mala 77 domov a 513 obyvateľov. V roku 1910 v nej žilo 460 ľudí. Obyvatelia sa v minulosti zaoberali tradičným poľnohospodárstvom a domácim remeslom. Do roku 1918 obec administratívne patrila do Zemplínskej stolice. Neskôr bola obcou v Košickom kraji. Teraz patrí do Prešovského samosprávneho kraja.

V obci je materská škola, základná škola, pošta a farský úrad. V súčasnosti má obec 843 obyvateľov a 198 obývaných domov. Je plynofikovaná, má vodovod, káblovú televíziu, na kanalizáciu sa pripájajú jednotlivé domácnosti.

Z obce pochádza bývalý slovenský prezident Michal Kováč. 

K tomuto traťovému objektu sa nenašli žiadne prílohy.

Galéria objektu