Kalendár výročí tratí na Slovensku v roku 2022

4.1.2022 8:00 Miroslav Sekela

Kalendár výročí tratí na Slovensku v roku 2022

V roku 1836 bola v Bratislave založená akciová spoločnosť 17 miestnych obchodníkov a veľkostatkárov, ktorá sa rozhodla postaviť konskú železnicu, spájajúcu 5 kráľovských miest medzi Bratislavou a Trnavou. So stavbou železnice sa začalo v roku 1839 a v roku 1840 bola odovzdaných prvých 14 km trate medzi Bratislavou a Svätým Jurom.

V roku 1844 obdržala spoločnosť Uhorskej centrálnej železnice koncesiu na výstavbu železnice, ktorá vychádzala z Marcheggu na krajinskej hranici medzi Rakúskom a Uhorskom a cez Bratislavu pokračovala do Budapešti. Prvý parný vlak dorazil po tejto železnici do Bratislavy 20.8.1848.

V nasledujúcich desaťročiach sa sieť železníc na území Slovenska postupne rozširovala a zahusťovala, ďalšie trate sa zase zrušili. Aj v tomto roku sa niektoré trate alebo úseky tratí dožívajú okrúhleho výročia. V nasledujúcej tabuľke nájdete prehľad tratí na území Slovenska, ktoré v tomto roku oslavujú okrúhle výročie.

Dúfajme, že proti kovidové opatrenia a reštrikcie nám umožnia previesť sa po niektorých oslavujúcich tratiach nostalgickými vlakmi. To, ako budú tento rok reálne vyzerať nostalgické jazdy, bude žiaľ aj tentoraz závisieť nielen od technického stavu historických vozidiel.