Za PhDr. Zbyňkem Zlinským

5.5.2021 18:00 Jiří Mazal

Za PhDr. Zbyňkem Zlinským

Ve středu 5. května 2021 se v naší redakční poště objevila nečekaná zpráva o skonu PhDr. Zbyňka Zlinského, dlouholetého šéfredaktora a pilného autora článků na vlaky.net. Smutnou novinu přinesl jeho syn, Milan Zlinský. Umřel v klidu, doma ve svém křesle. Stalo se tak pouhé dva dny po jeho 73. narozeninách.

Zbyněk se narodil 3. května 1948 v Brně, ale dětství a mládí prožil v Uherském Brodě. Vysokoškolská studia strávil na VUT v Brně a později na brněnské Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně. Po základní vojenské službě nastoupil do věznice na Mírově jakožto pedagog oddělení nápravně výchovné činnosti. Z této zapadlé vísky s obávaným hradem se následně dostal na stejnou pozici v Hradci Králové, kde vystřídal celou řadu zaměstnání, až do doby, kdy odešel do předčasného důchodu.

Tehdy začala jiná kapitola Zbyňkova života, když se 20. července 2004 zaregistroval na vlaky.net, nedlouho po vzniku stránek. Už v září byl zveřejněn jeho první článek. Časem se stal šéfredaktorem vlaky.net a za 17 let svého působení napsal neuvěřitelných 925 článků a do diskusí přispěl 45348 příspěvky. Jeho květnatá a uhlazená čeština se stala vzorem pro nejednoho našeho přispěvatele a k informačně hodnotným článkům nechyběla ani bohatá fotogalerie s kvalitními snímky. Opomenout nemůžeme ani tisíce článků, které přispěvatelům nejen zveřejňoval, ale často pomohl s jejich úpravou a redakcí do co nejvhodnější podoby.

I když od ledna již přestal být šéfredaktorem a došlo k názorovým neshodám o podobě a budoucím směřování vlaky.net, nemůžeme mu upřít nesmírné množství kvalitní práce, kterou vlaky.net věnoval. Dokud náš web bude fungovat, budou se moci čtenáři stále probírat jeho příspěvky a čerpat z nich informace. Říká se, že člověk se stává nesmrtelným díky svým dětem. A je jistě potěšitelné, že vnuci navazují na dědovo fanouškovství. Ale i spisovatelé se stávají nesmrtelnými díky své tvorbě.

Řada z vás ho znala osobně. Věnujte mu tichou vzpomínku, ať jste názor na něj měli jakýkoliv, neboť teď ho již nikdy nebudete moci potkat a ani virtuálně s ním porozprávět.

Súvisiace odkazy