Recenzia modelov 163/362 od ACME

19.2.2021 8:00 Michal Tvrdý

Recenzia modelov 163/362 od ACME

Lokomotívy radov 163/362 asi nie je veľmi potrebné predstavovať. Sú to dnes lokomotívy, ktoré by sa dali v rámci elektrickej trakcie nazvať „všadebolky“. Lokomotívy, ktoré sa vyskytujú prakticky na všetkých elektrifikovaných tratiach a to od nákladných vlakov cez vlaky osobné až po rýchliky, resp. vlaky IC a medzinárodné.

Úvodom

V krátkosti je možné k týmto lokomotívam povedať len to, že začali vznikať v škodováckej lokomotívke začiatkom 80-tych rokov (aj keď prototypy ES499.1 už koncom 70-tych) ako vozidlá druhej generácie s úspornou tyristorovou reguláciou výkonu. Po prvotných problémoch, ktoré sa úsilím všetkých zúčastnených podarilo odstrániť sa z týchto lokomotív stali hromadne vyrábané a vcelku spoľahlivé a aj obľúbené vozidlá. Vozidlá, ktoré aj dnes po takmer 40-tich rokoch tvoria základ lokomotívneho parku ako v ČR tak ja na Slovensku.

Okrem nového typu regulácie sú lokomotívy charakteristické aj svojím dizajnom, ktorý sa prvý krát objavil už na lokomotívach radu E479.1(dnes 131). Tento dizajn síce vychádzal s nesprávneho predpokladu v oblasti aerodynamiky, ale napriek tomu ho považujem za veľmi vydarený.

O skutočných predlohách sa však nechcem veľa rozpisovať, lebo toho bolo popísané viac ako dosť (ako na nete, tak aj vo forme knižnej) a bolo by to len nosením dreva do lesa. Budeme sa teda venovať hlavne modelom.

Modely lokomotív 163/363/362/162 – trochu z histórie

Vzhľadom na to, že tieto lokomotívy sú univerzálne, tak sa dlhé roky medzi modelármi čakalo na to, či a kedy sa bude tento model vyrábať.

Už krátko po páde socializmu začali vznikať prvé plány na výrobu modelov aj vo veľkosti H0. Celkom logicky padla voľba práve na tieto lokomotívy. A tak vznikli prvé nápady a neskôr aj konkrétna dohoda medzi novo vzniknutou firmou ČS Train a reformujúcou sa nemeckou firmou PIKO. Výsledkom spolupráce mali byť modely, kde by ČS Train dodával komplet karosérie a firma PIKO by k nim dodávala mierne upravené pojazdy známe z vtedajších – žiaľ už značne zastaraných - modelov radu 350/150 (ES499.0/E499.2). Spolupráca však nedopadla podľa očakávania a tak nakoniec svetlo sveta neuzrel model lokomotív radov 163/363, ale model úplne iný, aj keď dosť podobný. PIKO totiž nakoniec začalo samo vyrábať kompletný model radu 372/371/180 na úplne novom pojazde. A nám zostali od firmy ČS Train len stavebnice kompletnej karosérie pre lokomotívy radov 163/363. Jednalo sa o stavebnice veľmi podarené (dodnes sú používané na stavbu týchto lokomotív), a aj keď trpeli niektorými nedostatkami (širšia karoséria kvôli uvažovanému pojazdu, vsadené okná) tak v globále oplývali pekne spracovanými detailmi a veľkou tvarovou vernosťou.

Po stroskotaní projektu ČS Train sa dlho nič nedialo a tak celé roky bol jediným modelom pre elektrickú vozbu model 372/371 od PIKO, ktorý však – aj vzhľadom na svoje skutočné nasadenie – mal len veľmi obmedzené použitie na modelovom koľajisku.

Prvou lastovičkou, ktorá mohla znamenať blýskanie sa na lepšie časy boli modely 350/150/151 od talianskeho výrobcu ACME. Samozrejme, modely 363/163 neboli zatiaľ plánované, ale existencia pojazdu dávala nádej, že jedného dňa ... Očakávania nabrali na intenzite po tom, čo pred niekoľkými rokmi ACME uviedol plánované modely 163/362 vo svojom katalógu. Čakalo sa dlho, ale avšak celé roky sa nič nedialo a tak modely od ACME zostávali stále len ako obrázky v katalógu na ďalší rok.

Medzitým sa výroby chopilo MTB. Výsledok bol však dosť kontroverzný. MTB žiaľ ani pri tomto modeli neprekročilo svoj tieň a tak relatívne jednoduchý model (samé rovné línie, ľahko merateľné) trpel a aj trpí mnohými tvarovými a rozmerovými nepresnosťami – a to aj značnými. Pre milovníkov týchto lokomotív to bolo sklamaním, lebo túto lokomotívu majú v oku a model bol pre ich neprijateľný. Napriek tvarovým nedostatkom a pomerne zastaranej konštrukcii pojazdu a interiéru si však aj tento model našiel svojich priaznivcov.

Pre náročnejších však miesto na trhu (a aj koľajisku) zostávalo prázdne. A vtedy ako blesk z jasného neba prišla správa z ACME – po dlhých rokoch „papierového modelu v katalógu“, keď už viac menej všetci nejaké info od ACME ani nebrali vážne a nad modelmi už mnohí aj zlomili palicu, sme sa dozvedeli, že modely sú rovno vyrobené a na ceste na náš trh. Očakávania boli veľké a tak sa v nasledovnej recenzii pozrieme, ako sa tieto očakávania podarilo naplniť.

Balenie

Nové modely napriek rozmerovej zhodnosti s predchádzajúcimi modelmi radov 350/150 prišli v nových krabiciach. Priznám sa, príliš ma to nepotešilo, lebo skladnosť sa tým značne znížila. Z objektívneho hľadiska je však krabica veľmi pekne spracovaná a je aj dostatočne pevná. Vnútri sa zväčšila výstelka pre model, čo určite zvýšilo ochranu a zamedzilo zbytočným poškodeniam modelu pri preprave, ktoré sa občas mohli vyskytnúť pri starších modeloch.


Precízne balenie vrátane doplnkov. Drobným nedostatkom je absencia „blistra“ ako ochrany pantografov a bižutérie na streche.

Model je zabalený precízne, avšak priznám sa, trochu mi chýba dnes už bežná plastová ochrana strechy modelu, ktorá aj značne uľahčuje vyberanie a vkladanie modelu späť do krabičky ako aj lepšiu ochranu zberačov a „bižutérie“ na streche.

Balenie okrem samotného modelu obsahuje aj pribalené doplnky – náhradné dvojkolesia s bandážami a množstvo doplnkov.

Návod je z mne neznámych a trochu aj nepochopiteľných príčin oproti pôvodným návodom k lokomotívam radu 350/150/151 značne skrátený a zjednodušený. Nevýhodou oproti modelom od Roco je chýbajúci kompletný katalógový list náhradných dielov. Na druhej strane je ale pravda, že tento list aj tak väčšina kupujúcich nepoužije.

Prevedenie modelov – prvé dojmy

Po vybalení na Vás čaká pekne prevedený model, ktorý na prvý pohľad zodpovedá realite. Jednoducho pri každom pohľade tam vidíte to „ESO“ alebo „Peršing“. Rozmerovo aj tvarovo model prakticky do detailov zodpovedá realite a nie je mu čo vytknúť.


Celkový pohľad na model lokomotívy radu 163


Celkový pohľad na model lokomotívy radu 362

Zasklenie je čisté a vidno, že aj forma na okná bola starostlivo leštená a tak sú sklá priezračné a bez vád. Karoséria ani na prvý pohľad ani pri detailnom skúmaní nevykazuje vady pri lisovaní alebo viditeľné nerovnosti vniknuté delením formy.


Čelný pohľad na modely. Za všimnutie stoja číre okná, ktoré nevykazujú žiadne negatívne efekty („hmla“, šošovkový efekt). Perfektný čelný pohľad kazí len hlavný reflektor, ktorého svetlá sa mohli viac podobať realite a zvláštna mriežka na kryte klimatizačnej jednotky.

Povrchová úprava je na vysokej úrovni, farby podľa môjho hodnotenia zodpovedajú realite. Nástrek je čistý a popisy sú ostré a dobre čitateľné.


 


Bočný pohľad z oboch strán. Farebné prevedenie je zodpovedajúce realite, rovnako potešujúce sú pekne prevedené popisy modelu. Z tejto stránky nie je modelu čo vytknúť. Jediným negatívom sú trochu zvláštne pôsobiace „okna“ do strojovne na streche modelu.

Model je od výroby osadený mnohými doplnkami a detailami – ako sme u modelu ACME zvyknutý. Osadenie detailov je samozrejme vec názoru – niekomu to vyhovuje, lebo nemusí doma nič maľovať, osádzať, stačí len položiť a jazdiť. Ale mnohým to zas nebude vyhovovať, lebo sú zvyknutí si model upraviť podľa svojich požiadaviek.

Pri spracovaní detailov šiel výrobca dokonca do takých maličkostí, ako sú odlišné lyžiny zberačov u modelu 362, čo zodpovedá realite z daného obdobia.

Pozitíva modelu

Ako som už spomínal, základným pozitívom modelu je krásne celkové prevedenie, kde sa model skutočne podobá na realitu. Veľmi pekne sú spracované aj lúčové kolesá a celé podvozky. Pojazd je krásne vyriešený tak, že pod modelom je výhľad podobný realite a krásne vidno aj lúčové kolesá – pri jazde to vyzerá fakt fantasticky. Toto je aj oproti PIKO 372/371 úplne iný level.


Detail podvozku. Priehľad cez lúčové kolesá sa blíži k reálnej lokomotíve

Pri výrobe a dodávke modelu je vidno snahu výrobcu sa poučiť z predchádzajúcich chýb a model vylepšovať :

  • Nová konštrukcia zberačov – nové zberače rozmerom a umiestnením pružín sa oveľa viac podobajú realite ako pôvodné použité na pôvodných modeloch 350/150.
  • Náhradné dvojkolia – asymetrické umiestnenie bandáží ako aj nemožnosť objednať jednotlivé dvojkolia boli jedným z výrazných nedostatkov pôvodných modelov. Našťastie sa výrobca poučil a model je osadený všetkými dvojkoliami bez bandáží. Podľa potreby si však môže modelár osadiť pribalené dvojkolia s bandážami
  • Náter obručí – pri modeloch radu 350/150 sa stačilo kolieska dotknúť a biela farba okamžite opadávala. Na nových modeloch je už farba bez problémov a tak nie je potrebné obruče natierať doma.

Veľmi pekne a detailne sú spracované aj detaily na spodku modelu – hlavne oceňujem pekne prevedený transformátor na lokomotíve 362, masky podvozkov ako aj ich celkové prevedenie (ktoré vychádza z originálneho prevedenia rámu podvozku).


Detail transformátoru na modeli lokomotívy radu 362. Vnútro slúži na uloženie reproduktoru v prípade ozvučenej verzie. Uspôsobené pre ZIMO kocku 10x15 mm ale bez ozvučnice, ktorá sa tam žiaľ nevojde.

Nedostatky

Žiaľ, ani u takto pekne spracovaného modelu sa výrobca nevyhol chybám – a niektoré sú úplne zbytočné.

Asi najzásadnejšou chybou, o ktorej príčine môžeme len polemizovať, je absencia okien do strojovne na streche modelu. Namiesto okien výrobca tieto len naznačil ich rámom a potlačou čiernou farbou. Samozrejme, v realite tieto okná boli po krátkom čase (aj s ohľadom na ich umiestnenie) kompletne špinavé, ale predsa len na modeli by lepšie vyzeralo klasické zasklenie.

Druhým dizajnovým nedostatkom je prevedenie čelného reflektoru. Pozičné svetlá sú prevedené pekne, ale čelný reflektor je značne zjednodušený. Vidno len klasické vývody svetlovodov a úplne absentuje znázornenie dvoch reflektorov, ktoré sú tam v skutočnosti.

Ďalším, aj keď z môjho pohľadu skôr zanedbateľným, nedostatkom je absencia imitácie hláv skrutiek na ráme čelných okien. Je to však trochu diskutabilný nedostatok, lebo na modeli si to ani nevšimnete a často krát to nevidno ani na reálnej mašine pri bežnom pohľade. Otázkou je, či je lepšie riešenie ČS train / PIKO, kde sú tieto detaily znázornené ale subjektívne sa priznám, že ma tieto detaily skôr vyrušujú (možno aj tým, že nie sú úplne správne zvládnuté – ako ich umiestnenie tak aj ich veľkosť).

Za zmienku stojí aj prevedenie krytu klimatizačnej jednotky (na streche stanovišťa rušňovodiča) – prevedenie mriežky, ako ho poznáme z modelov ČS Train a MTB nie je síce jediné a na fotkách som našil minimálne tri typy prevedenia tejto mriežky, avšak také, ako má model ACME som nikde nenašiel. Samozrejme, tu bude v prípade ochoty výrobcu náprava relatívne jednoduchá, lebo sa jedná o samostatný diel, ktorý je možné vyrobiť správne.

Vyššie popísané nedostatky sú žiaľ sériového charakteru a asi nebudú v najbližšej dobe (ak vôbec) odstránené, lebo by si vyžiadali výrobu, resp. úpravu foriem a výrobu nových dielov.

Ostatné nedostatky sú skôr drobného charakteru a dajú sa odstrániť počas montáže, takže pokiaľ výrobca bude mať spätné informácie, ďalšie série modelov už tieto nedostatky mať nemusia :

  • Osadenie nárazníkov – niektoré (nie všetky) modely majú nárazníky osadené nakrivo. Toto je našťastie riešiteľné jednoduchým pootočením nárazníka do správnej polohy
  • Osadenie imitácie hadíc a háku na čelách – uvedené doplnky sú žiaľ lepené a tak je zmena smeru lokomotívy bez výraznejších zásahov prakticky nemožná. Ak chcete zmeniť smer zapriahnutia lokomotívy do vlaku, resp. jazdiť oboma smermi, musíte žiaľ pôvodné doplnky odrezať, vyvŕtať nové diery a osadiť doplnky náhradné. Práca náročná na pevnú ruku a trpezlivosť a pritom by stačilo tak málo – aby pán Číňan všetko nelepil ako divý
  • Osadenie vykurovacej spojky – v tomto sa žiaľ výrobca zhoršil. V pôvodných modeloch 350/150 bola hadica vykurovacej spojky do príslušného dielu len zasunutá a tak pre rozobratie lokomotívy stačilo túto spojku vytiahnuť a po zložení zasa len zasunúť. Ako som zistil, nie je to taký vážny nedostatok, lebo stačí spojku skalpelom jemne odrezať pri jej konci pod nárazníkom a vďaka svojmu tvaru bude spojka pekne držať aj bez lepenia.
  • Ovládanie polopantografov – zmena konštrukcie polopantografov žiaľ priniesla aj drobné, ale ľahko riešiteľné nedostatky pri ich zdvíhaní, resp. fixácii v spodnej polohe. Háčiky na konštrukcii sú príliš vyhnuté a tak zdvihnutie zberača je možné len použitím pinzety alebo jemných klieští. Našťastie, problém je ľahko riešiteľný drobným vyhnutím háčikov a následne už je funkcia bezproblémová
  • Pevné označenie modelu – ako sme u ACME zvyknutí, ACME dodáva model v stave „polož a jazdi“. Teda na rozdiel napríklad od Roco netreba dorábať hadice, netreba riešiť tabuľky s označením. Na jednej strane sa to z pohľadu väčšiny kupujúcich môže javiť ako výhoda, ale na druhej strane je to pre mnohých nevýhoda. Označene modelu tým „svojím“ číslom sa totiž stáva komplikované a zďaleka to už nie je len o kúpe a osadení vhodných tabuliek. Najskôr treba odstrániť tie pôvodné, čo vzhľadom na to, že sú lepené nemusí byť také jednoduché.

Jazdné vlastnosti

Modely boli skúšané len krátkodobo ale za ten čas som nezaznamenal žiadne problémy. Model jazdí kľudne a ticho, model sa pri jazde nekýve (čo sa stávalo u niektorých kusov modelov 350/150/151). Rozbieha sa už pri malom napätí a aj v analógovom režime dokáže ísť takmer krokom. Ani na znečistených koľajach model nevykazuje problémy a jazda je plynulá. Drobným nedostatkom je vtedy občasné drobné bliknutie svetiel (v analógovom režime).

Sprevodovanie modelu je podľa môjho názoru vcelku dobré. Model síce jazdí trochu rýchlejšie ako by podľa prepočtov mal, ale na to, že sa jedná o model, ktorý v skutočnosti jazdí max 120/140/160 km/h je to akceptovateľné. Drobnou korekciou maximálnej rýchlosti v nastavení dekodéru (v prípade digitalizácie) dosiahnete skutočne reálne hodnoty.

V rámci jazdných vlastností by som sa pristavil pri jednej zaujímavej veci. A tou je uloženie podvozkov. Dosť bolo diskutované práve toto uloženie a ako výrobná vada bolo poukazované na to, že absentuje podložka u jedného podvozku. Absencia tejto podložky však nie je chyba, ale zámer výrobcu. Štandardné uloženie modelu aj u iných výrobcov je totiž také, že jeden podvozok je uložený tak, že v priečnom smere je pevný a je len otočný tak, aby zamedzil výkyvu modelu pri jazde. Druhý podvozok je uložený kyvne vo všetkých smeroch, aby model dobre kopíroval nerovnosti pri jazde. A práve tomuto sa chcel výrobca ACME prispôsobiť. Priznám sa, neviem celkom čo ho k tomu viedlo, nakoľko pôvodné modely ACME majú podložky v oboch podvozkoch a nikdy sme problémy pri jazde modelov nezaznamenali. Takže pozitívny dopad na jazdné vlastnosti je dosť otázny, zato negatívny je zrejmý – model je cca o 0,5 mm na jednej stane nižší ako na strane opačnej. Riešenie už bolo tiež diskutované a je relatívne jednoduché – výroba podložky z plastu alebo vloženie podložiek, resp. krátkeho kusu rúrky na vyrovnanie výšky modelu. Kto sa tomuto však nechce venovať, tak ani nemusí, lebo pri bežnom jazdení ten výškový rozdiel ani nezbadáte.


Spodok modelov. Modely ACME majú pre nás netradičné uloženie podvozkov pomocou priečnika (podobne ako na skutočných lokomotívach, aj keď na modeli je priečnik prevedený inak. Opticky príjemná konštrukcia podvozkov (už spomínaný priehľad lúčovými kolesami) je žiaľ vykúpená problematickou demontážou a montážou podvozku a dvojkolí – Zatiaľ čo v prípade modelov Roco Vám na sprístupnenie prevodov a dvojkolí stačia zväčša dve skrutky, v prípade ACME musíte rozobrať model, aby ste sa dostali k západkám a naopak aby ste potom mohli západky pri montáži zacvaknúť.

Zhrnutie

V modeli ACME dostali modelári veľmi pekne prevedené vozidlá, ktoré sú aktuálne na trhu bezkonkurenčné čo sa týka tvarového prevedenia a prevedenia podvozkov. Škoda, že sa výrobca nevyhol niektorým nedostatkom, z ktorých väčšinu je možné zaradiť od kategórie „zbytočné“. Niektoré z nich asi nebudú riešiteľné v ďalších sériách bez úpravy formy alebo výroby nových dielov formy, iné zasa sú riešiteľné jednoducho drobnou úpravou technológie montáže (lepenie doplnkov, vyššia kvalita pri montáži).

Trochu zamrzí aj to, že ACME nekráča s dobou a nedrží trend v osvetlení, ktorý je zrejmý u iných výrobcov (osvetlenie kabíny, strojovne, imitácia strojovne, nezávislé svetlá). Pritom rozhranie MTC21 by ani s týmto nemalo mať problém (na doske sú nevyužité výstupy). Našťastie, vďaka šikovným modelárom bude onedlho k dispozícii nový typ dosky, ktorý funkčné vlastnosti modelu rozšíri.

Naopak, vyzdvihol by som cit talianov pre detail – model má skutočne množstvo detailov, pričom štandardne sú dodávané aj pieskovacie hadice, ktoré je relatívne ľahko možné osadiť na model (potom ale už bude problém model rozobrať). Výrobca je navyše známy tým, že modely sa snaží stvárniť skutočne vierohodne a neuchyľuje sa k tomu, že identický model jednoducho vyrába v rôznych farebných mutáciách a epochách ignorujúc zmeny, ktoré na skutočných strojoch boli realizované počas prevádzky, modernizácie, údržby.


Detaily na streche. Z môjho pohľadu je prevedenie veľmi pekné, ale znalci týchto lokomotív by určite privítali lepšie prevedenie izolátorov, resp. použitie drôtených dielov namiesto príliš robustných plastových.

Cena za model je primeraná a zodpovedá súčasným cenám porovnateľných modelov.

Celkovo sa jedná o vydarený model, ktorý okrem továrensky dodávaných verzií môže slúžiť ako dobrý základ pre rôzne prestreky a prerábky (leptané doplnky – lávka na čelách, schodíky, ...). A bežným zákazníkom zostáva dúfať, že výrobca sa pustí aj do ďalších verzií, predovšetkým ČSD.

Záverom

Model som hodnotil z pohľadu bežného užívateľa, resp. užívateľa, ktorý si model digitalizuje a ozvučí sám. Nehodnotil som ho z pohľadu modelára, ktorý plánuje jeho väčšie prerábky a môže naraziť na problémy pri kompletnom rozoberaní modelu, odstraňovaní popisov, nástreku, ...

V diskusii pod recenziou je priestor na Vaše postrehy a prípadné pripomienky – či už k modelu alebo k samotnej recenzii.

Fotografie : Prosím o ospravedlnenie nižšej kvality fotografií. Žiaľ, pri fotení modelov po napísaní článku som zistil, že mi „odišiel“ objektív na zrkadlovke a tak som musel fotiť mobilom – viac sa vykúzliť žiaľ nedalo.