Vydajte sa nostalgickým vlakom za krásami Krasu

20.7.2019 8:00 -zz- Zdroj: OZ Detská železnica Košice

Vydajte sa nostalgickým vlakom za krásami Krasu

Nostalgický vlak vypraví občianske združenie Detská železnica Košice a na výlet do Slovenského krasu záujemcov o jeho krásy, ale aj všetkých priaznivcom železničnej dopravy a turistiky, pozýva v rámci svojej dlhodobej aktivity „Vlakom za UNESCOM“ organizácia Košice Región Turizmus. Jazda, ktorej východiskom je metropola východného Slovenska, sa uskutoční v sobotu 3. augusta tohto roku, pričom cestovné lístky sú v predaji už teraz.

Nie je nad pohodový letný deň prežitý s rodinou na výlete v prírode. A prostredie Slovenského krasu ponúka nekonečné množstvo námetov. Odvezte sa nostalgickým vlakom do lokality, ktorá je súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Čo nás čaká? Gombasecká jaskyňa, v ktorej príroda vytvorila neuveriteľné kúsky. Ďalej turistika k fascinujúcej Silickej ľadnici, najnižšie položenej ľadovej jaskyni v miernom klimatickom pásme. A potom už len zábava a pohodička pri opekačke v areáli Gombasek.

Informácie k programu výletu:

Odchod z košickej stanice je o 8.00 hod., predpokladaný návrat o 17:28 hod.

Silická ľadnica: Jaskynná priepasť sa vytvorila preborením stropu, čím sa odkryla strmá, až previsnutá skalná stena, ktorej hĺbka je 91 m. Turistom je prístupná chodníkom po zabezpečenej galérii. Náročnejšia turistická trasa dlhá 3,8 km (s prevýšením 225 m v prvom kilometri) od Gombaseckej jaskyne k Silickej ľadnici trvá približne 1,5 hodiny.

Gombasecká jaskyňa: Jej najpôsobivejšími priestormi sú Mramorová sieň so studňou hlbokou osem metrov alebo sieň Hirošima, ktorej dominuje stalagnát pripomínajúci atómový hríb. V sieni Ladislava Herényiho (pomenovanej po jednom z objaviteľov jaskyne) sú tenké brčká tak nahusto, až evokujú predstavu kamenného dažďa. Európskou raritou jaskyne sú snehobiele sklovité brčká, hrubé 2 až 3 milimetre a dlhé 3 metre.

Areál Gombasek je zasadený do nádhernej prírody, ďaleko od ruchu civilizácie. Nadšenci z dvoch občianskych združení – košického Kikelet a komárňanského Sine Metu – si však vyhrnuli rukávy a pustili sa do pretvorenia celého areálu. K dispozícii je veľké rodinné ohnisko. Deti aj dospelí sa môžu „vyšantiť“ na tráve pri rôznych športových aktivitách.

Cena výletu: dospelá osoba 14 €, dieťa (6−18 rokov) a ZŤP (s doprovodom) 9 €, senior (nad 62 rokov) 12 €.

Cestovný poriadok:

Poznámky:

  • V cene výletu je zahrnutá nostalgická jazda na trase Košice – Slavec jaskyňa a späť a komentovaná prehliadka Gombaseckej jaskyne.
  • Dieťa do 6 rokov cestuje bezplatne, ale bez nároku na miesto na sedenie.
  • Nostalgickým vlakom cestujete v zmysle „Prepravného poriadku pre dopravu osôb nostalgickými vlakmi ŽSR“. Práva a povinnosti cestujúcich i dopravcu si prosím pred odchodom vlaku prečítajte tu.
  • Na jazdu nostalgickým vlakom nie je možné uplatniť si inú zľavu ako uvedenú organizátorom.

Kúpiť cestovný lístok

je možné iba on-line na špecializovanom webe. K nákupu poznamenávame, že prípadnú požadovanú zľavu je možné zadať až v jeho druhom kroku, ako ukazuje nasledujúci obrázok:

Na vašu účasť sa tešia členovia o. z. Detská železnica Košice a pracovníci organizácie Košice Región Turizmus!

Úvodná ilustračná snímka bola prevzatá zo stránky www.detskazeleznica.sk