Zopár postrehov z cesty do Bratislavy a okolia

20.12.2018 8:00 Helmut Böhme

Zopár postrehov z cesty do Bratislavy a okolia

Dňa 20.11.2018 som išiel na Slovensko, aby som preskúmal dopravu na trati ŽSR číslo 132 Bratislava-Petržalka – Hegyeshalom. Odvtedy, čo v Českej republike zaviedli zľavu pre dôchodcov, tvári sa e–shop ČD čudne. Keď človek chce priaznivú cenu, musí si kúpiť lístok aspoň týždeň pred cestou. Systém po mne ale chcel, aby som z „Metropolu“ vystúpil v Břeclavi a pokračoval osobným vlakom o 5:35 hod.

To sa mi nepáčilo, a tak som zvolil lístok z Prahy len do Břeclavi a potom bezplatnú prepravu z Kútov do Bratislavy. Na úsek z Břeclavi do Kútov som si potom kúpil cestovný doklad v Břeclavi pri okienku.

Pretože sa dva vozy v Břeclavi odpojujú a miestenku som mal práve v jednom z nich, musel som si nájsť iné miesto. V jednom kupé spali dva veľmi tlstí Cigáni, pričom mali dvere zamknuté. Otvoril som ich štvorhranom a donútil som mladšieho, ktorý spal cez tri sedadlá, aby mi uvoľnil miesto. Druhý hundral, že mu tie dlhé pobyty na staniciach idú na nervy a že chce pokračovať v ceste taxíkom. Tak zmizol aj s mladíkom – asi synom – a už sa nevrátili. Pretože Metropol používajú denne dochádzajúci ľudia, kupé sa v Kútoch zaplnilo.

V Bratislave som najprv bojoval s automatom IDS BK. Chcel som sieťový lístok a keď som priložil kartu Visa pre zaplatenie, vyšlo mi iba potvrdenie, že som nedostal lístok za 1,40 €. Až potom, keď som pochopil, že sa musím dotknúť symbolu s mincami a vložiť bankovku, dostal som požadovaný lístok. Chcel som pokračovať s RegioJetom na Nové Mesto. Vlak z Komárna meškal 60 minút, tak im nevyšiel obrat a spoj bol odrieknutý.


RegioJet na hlavnej stanici v Bratislave

Za chvíľu potom prišli dva spojené Talenty, ktorými som sa premiestil na stanicu Bratislava-Nové Mesto. Tam som sledoval, ako dobre vyšiel vzájomný prestup medzi iným vlakom RegioJetu a ZSSK. Rušňovodičovi jednotky radu 628 sa však asi dačo nepozdávalo, takže zvonka preskúmal motorový vozeň. Snáď vie niekto z miestnych, čo sa RegioJetu toho dňa stalo a či je to tam na dennom poriadku. Vlaky meškali aj večer, keď som sa vracal.


ZSSK a RegioJet v stanici Bratislava-Nové Mesto

Fotil som až do doby, keď mi prišiel Jánošík do Petržalky. Tam vystúpilo veľké množstvo pracujúcich, takže asi nové vlaky, chodiace cez predmestie, sú ozaj úspešné.


Stanica Bratislava-Petržalka

Pôvodne som uvažoval o okružnej jazde Petržalka – Rajka – Hegyeshalom – Parndorf - Petržalka. Keď som ale videl, že vlak o 8:15 hod. do stanice Deutschkreutz bol odrieknutý, tak sa mi to nepozdávalo a zvolil som radšej relačnú zľavu Petržalka - Hegyeshalom tam a späť za 6 €. Motorový vozeň GySEV bol veľmi slabo obsadený, do Hegyeshalomu išlo iba 6 osôb. Cestu som zachytil na video.


Hegyeshalom, vľavo prípoj do Beogradu

V Hegyeshalome ma prekvapilo, že hlásili osobné vlaky aj v nemčine, možno to má historické dôvody – je tam aj pamätník odsunu Nemcov v roku 1946.


Pamätník na stanici Hegyeshalom

Iba po maďarsky hlásili, keď prechádzali nákladné vlaky. Bohužiaľ začínalo vytrvale pršať, občas aj so snehovými vločkami, tak som sa radšej vydal do dobre vykurovanej staničnej budovy, kde som čas do návratu zabil lúštením krížovky a čítaním.


Posun a odstavené rušne na stanici Hegyeshalom

Po návrate do Bratislavy som si ešte urobil krátky výlet do Devínskej Novej Vsi a odtiaľ do Pezinku.


Devínska Nová Ves

V Pezinku na hlavnej triede som márne hľadal reštauráciu so slovenskou kuchyňou – samý gyros, kebab a čínske jedlá. Až neskôr som vo vedľajšej ulici našiel reštauráciu, kde som si mohol dať tradičné bryndzové halušky. Čašníčka mi ich doniesla taký obrovský tanier, že som konzumáciu skoro nezvládol. Z Pezinku som potom išiel vlakom na stanicu Bratislava-Nové Mesto. Tam mal vlak RegioJetu na hlavnú stanicu vypísané hodinové meškanie, takže som pokračoval v ceste električkovou linkou číslo 2.


Električka linky 2 pred stanicou Bratislava-Nové Mesto

Potom som sa ešte vozil električkami na linkách číslo 1, 3 a 5 až do doby, keď bolo načase nastúpiť do Metropolu a vrátiť sa domov do Drážďan. Cestoval som už bez nejakých zaujímavých príhod a celkom spokojný s výletom. Ďalšie fotografie z jeho priebehu nájdete v príslušnom verejnom albume a video z Bratislavy na zvyčajnom portáli.

Prepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace trate

  • ŽSR-132: Bratislava hl.st. - BA-N.Mesto - BA-Petržalka - Rusovce - Rajka (HU)

Súvisiace odkazy