Krátka správa o dlhej ceste 3. triedou v Thajsku

11.9.2008 8:00 Juraj Číž

Krátka správa o dlhej ceste 3. triedou v Thajsku

Autobusom sa v Thajsku dostanete všade a vždy. Komfort vychladeného klimatizovaného autobusu sme však vymenili za zážitok 13 hodinovej cesty vlakom v tretej triede. Určitú úlohu zohral fakt, že nám to pripadalo pohodlné na nočný presun, a aj to že do prvej a druhej sme už nezohnali lístky. :-) Každopádne zážitok stál za to.

 

 

 

Presun z historického mesta Ayutthaya až do Chiang Mai na severe Thajska trval noc a kus dňa. Najdlhšie som zatiaľ cestoval naprieč Tureckom (32 hodín), takže tento presun bol jeden z kratších. Na strope vagóna ventilátory, otvorené okná. Šťastena nám priala, a tak sme aj sedeli. Vonku príjemných vlhkých 32C.

ZOBRAZ!
4.11.2006 - Trať Bangkok - Chaing Mai: Krajina vonku - 35°C © Juraj Číž

Samozrejmosťou boli spolucestujúci od tetiek zo severských kmeňov, pracujúcich až po mníchov. Veľa sme s nimi nenahovorili, tak sme sa na seba aspoň usmievali. Za oknami bola noc a keď nebola, tak sa striedala panoráma v tomto poradí: džungľa, ryžové pole, dedina, ryžové pole ...

ZOBRAZ!
4.11.2006 - Trať Bangkok - Chaing Mai: Cestujúci © Juraj Číž

Každopádne, ak sa dá sedieť v otvorených dverách tak pohoda je skoro dokonalá. Vlak bol zapriahnutý do dvoch dieselových lokomotív, žiaľ typ netuším. Koho to zaujíma, viac nájde na stránke Thailand By Train - A Complete Guide to Rail Travel in Thailand.
 
ZOBRAZ!
4.11.2006 - Trať Bangkok - Chaing Mai: Cestujúci mních © Juraj Číž
 
A ešte jedna rada. Ak to chcete vlakom v Thajsku skúsiť, rezervujte si miesto aspoň deň vopred. Na cesty priatelia!
 
ZOBRAZ!
4.11.2006 - Trať Bangkok - Chaing Mai: Pokladňa © Juraj Číž 
Odkazy:
  1. State Railway of Thailand
  2. State Railway of Thailand - Wikipedia, the free encyclopedia
  3. State Railways of Thailand by Asia-Discovery.com
  4. Thailand Trains and Railways