Isle of Man (1)

7.8.2008 8:00 Miket

Isle of Man (1)

Cestovali ste už niekedy konskou električkou? Nie? Na Isle of Man je konská električka v pravidelnej letnej prevádzke. A nie len to. Majú tam toho pre nás oveľa viac. Napríklad historickú elektrickú a parnú železnicu, parnú lesnú a banskú železničku, či horskú elektrickú železnicu. V mojej reportáži nečakajte veľa odborných názvov a čísel. Ja len rád cestujem, železnicou obzvlášť.

 

 


A že kde to je? Predsa u nás, v starej dobrej Európe. Man je väčší ostrov v Írskom mori medzi ešte väčšími ostrovmi Írskom a Veľkou Britániou. Nie je súčasťou Spojeného kráľovstva, ale je korunnou dependenciou. Podobne ako ostrovy Jersey a Guernsey (v Lamanšskom prielive). Má širokú autonómiu od VB. Pod právomoc vlády Spojeného kráľovstva spadá len obrana a zahraničný obchod. Veľký podiel na príjmoch má cestovný ruch. Hlavné mesto ostrova je Douglas.

Hneď po prílete som si zakúpil 3-dňový cestovný lístok na takmer všetky druhy osobnej dopravy na ostrove. Oplatí sa hlavne, keď chcete využívať železničnú dopravu. Ubytoval som sa v Douglase. Keďže bola sobota, tak som hneď vyrazil do mestečka Laxey, previesť sa banskou železnicou (Great Laxey Mine Railway). Cestou do Laxey som využil konskú električku a elektrickú železnicu.

Isle of Man - poloha ostrova

Douglas Horse Trams (Douglas - ská konská električka)http://www.visitisleofman.com/attractions/railways/horsetrams_attract.xml

Douglas sa rozprestiera v zálive, ktorý lemuje veľkolepá promenáda. Domy, hotely a paláce sa tu predbiehajú svojou výstavnosťou. Prístav v južnej časti (neďaleko je i stanica parnej železnice) a stanicu elektrickej železnice v severnej časti promenády spája okrem autobusovej dopravy aj konská električka. Jej vznik sa datuje ešte do roku 1876. Pokladajú sa za najstaršie električky v prevádzke na svete. Trať je dvojkoľajná. Nie je oddelená od cestnej dopravy. Dopravu zabezpečuje prakticky nepretržite, okrem obdobia II. svetovej vojny.

Na takmer dvoj míľovom úseku cesty sú používané originálne vozne. Z 51 pôvodných vozňov je 23 stále v prevádzke. Sú depované v Derby Castle, hneď vedľa stanice elektrickej železnice. Z viac typov vozňov sa zachoval aspom jeden z každého. Tento maximálne ekologický spôsob dopravy je svedectvom viktoriánskeho inžinierstva. Je veľmi populárny hlavne u návštevníkov ostrova.

21.06.2008 - Isle of Man, Douglas: Konská električka, otvorený vozeň © Miket

Konská električka je v prevádzke od mája do septembra. Premáva denne od 9,00 hod.do 18,00 hod. Cestovne je 2,- £ pre dospelých a 1,- £ pre deti. Používajú sa dva druhy vozňov podľa aktuálneho počasia. Buď uzatvorené alebo otvorené. Službu tu vykonáva vodič (pohonič) a sprievodca. Na konečnej sa kôň prepriahne na opačnú stranu. Zvyčajne vtedy dostane od sprievodcu cukor. Pohonič si prenesie „stoličku“ dopredu a po nastúpení cestujúcich sa môže vyraziť. Pri otvorených vozňoch sprievodca upravuje sedadlá do smeru jazdy. Nástup a výstup je možný na zastávkach po celej dĺžke promenády.

Na zabezpečenie prepravy sa využíva asi 45 koní, ktoré nie sú mladšie ako 4 roky a staršie 15 rokov. „Nepracujú“ dlhšie ako 2 hodiny denne. Svoj „dôchodok“ trávia v odpočinkovom dome (The Home of Rest for Old Horses) na predmesti Douglasu. 

Max Electric Railway (Man - ská elektrická železnica)
 
Vozeň konskej električky zastavuje hned vedľa elektrickej železnice. Stanicu tvori len malý domček, niečo ako perníková chalupka, ktorý slúži na predaj cestovných lístkov a zázemie pre personal. Elektrický vozeň stojí hneď vedľa. V prípade pekného počasia, čo je úmerné aj vyšším záujmom cestujúcich, je pripájaný otvorený vozeň. Celý prvý deň na ostrove ma sprevádzal dážď a vietor. Takže veľký záujem o túlanie sa vonku skutočne nebol.
 
21.06.2008 - Isle of Man, Douglas: Elektrická železnica, stanička © Miket
 
Manská elektrická železnica je prevádzkovaná od roku 1893 v úseku Douglas – Laxey a od roku 1899 až po Ramsey. Táto historická úzkorozchodná železnica prekonáva trať v dĺžke 17 míľ (27,4 km). Väčšina používaných vozňov sú originály z roku 1906, staršie z roku 1899. V roku 1950 železnicu zakúpila vláda Isle of Man a prevádzkuje ju dodnes v období od marca do novembra. Železnica je dvojkoľajná. Momentálne je v prevádzke len trať v úseku Douglas – Laxey. Úsek Laxey – Ramsey je uzatvorený z dôvodu rekonštrukcie trate. Na konečnej sprievodca upravuje trolej a sedadlá do smeru jazdy.
 
The Great Laxey Mine (Banská železnička v Laxey)
 
Po vystúpení z elektrickej železnice som sa po pár minutách dostal k banskej železničke. Naďalej ma cestou sprevádzal silný dážď a vietor. Ťažba zinku sa v Laxey začala ešte okolo roku 1780. Okolo roku 1870 patrili medzi najbohatšie rudné bane v Británii. Pracovalo tu takmer 1000 mužov a niekoľko žien. Železnička vyvážala vyťaženú rudu von z bane. Pôvodne bola ťahaná poníkmi. Tí boli v roku 1877 nahradený dvomi parnými lokomotívami. Boli pomenovane Ant (mravec) a Bee (včela). Obe zostali v používaní až do zatvorenia bane v roku 1929. Neskôr boli zničené. V roku 1999 sa začalo s obnovením povrchovej časti bývalej železničky. Tá bola znovuotvorená 25.septembra 2004 aj s dvomi fukčnými reprodukciami parných rušňov Ant a Bee.
 
21.06.2008 - Isle of Man, Laxey: Banská železnička a jej obsluha © Miket

Železnica vyvezie cestujúcich cez najväčší tunel na ostrove, na načiatok údolia. Tu každého ohromí svojou veľkosťou banské koleso „Lady Izabela“, vraj najväčšie na svete. Má priemer 22 metrov a za minutu sa otočí tri krát. V údolí sú rozmiestnené informačné tabuľe ale aj ďalšie technické pamiatky na ťažbu. Po prehliadke železnička odváža cestujúcich späť. Je v prevádzke od marca do septembra každú sobotu od 11,00 hod do 16,30 hod. Spiatočný lístok pre dospelých stojí 1,50 £ a pre deti 1,- £.

Ked som už bol v Laxey, chcel som sa horskou železnicou vyviesť na Snaefell, najvyšší vrch ostrova. Pre zlé počasie ale železnica nepremávala. A tak kompletne premočený od výdatného celodenného dažďa som sa vrátil späť do Douglasu. Zostávali mi ešte ďalšie 3 dni na ostrove.
 
Titulná snímka: Konská električka, Douglas 21.6.2008 © Miket

Galéria

Súvisiace odkazy