Fotbalový hrdina nestihl čas premiéry (Doplněno foto)

21.2.2008 16:40 Milan Vojtek

Že jsou fénovací přístroje častým předmětem lovu fotografů, není nic nového. Ale je jich osmnáct, a tak se zájem může rozmělnit mezi víc kusů a víc míst. Ale český fotbalový taurus je jen jeden, a tak jeho oficiální premiéra působila jako pověstný bonbón na vosy. Prostě, brněnské nádraží zažilo ve středu fotošílenství.

V hlavní roli byl taurus 1216.226, nedávno dekorovaný do barev české republiky a vyzdobený všemi potřebnými symboly, deklarujícími, že je pojízdnou reklamou na nadcházející fotbalové Mistrovství Evropy 2008. A protože česká reprezentace kromě nějakých hotelových afér vykopala postup, je jeden ze šestnácti taurusů v jejich barvách. “My jsme se před rokem rozhodli věnovat jednu lokomotivu každému ze šestnácti účastníků mistrovství. Sedmnáctá lokomotiva bude překvapením, má jezdit do všech zemí a propagovat tam šampionát,” uvedla marketingová šéfka rakouských železnic ÖBB Michaela Steinacker. 


Taurus uhání své první metry na moravských kolejích. Foto LukasH         


A za nějaký čas už jeho příjezd sleduje i známý brněnský Petrov. Foto Jaroslav Škrdla 


A vzápětí brzdí u prvního nástupiště. Foto Milan Vojtek 

Na koleje, v následujících dnech prý prioritně mezi Vídní a Brnem, bude k vidění lokomotiva se skříní v českých národních barvách, mapou Evropy, českou vlajkou a fotbalistou. Jednoznačně tak dává najevo, že chce propagovat nadcházející evropský šampionát a železnici, jako pohodlný dopravní prostředek pro cestu za fotbalem. Jenže premiéra stroje také dala najevo, že přesnost je možná výsadou králů, ale ne drah. R 270 s naleštěným strojem dorazil do Brna s více než desetiminutovým zpožděním.         


Taurus má na skříni Panenkův podpis. Foto Jaroslav Škrdla          


Panenka pózuje u stroje. Foto Milan Vojtek

No a pak začalo šílenství. Fotografy obletovaná lokomotiva a křest v presu fotografů, zvukové kulise souboje moderátorů akce a staničního rozhlasu, prostě kolotoč, který se uklidnil až na tiskovce.

“Jsem rád, že jsem byl osloven, abych pokřtil tuto lokomotivu Věřím, že všechna mužs´tva budou chtít být nejlepší na šampionátu. Nejsem jasnovidec, ale mám přání, nebo spíš sen, aby se ve finále utkalo Rakousko s Českou republikou, jenže to je asi jen sen,”řekl Panenka. Později dodal, že problémem rakouského fotbalu je skutečnost, že opravdové fotbalové osobnosti ze zahraničí tam v soutěži chybí a to poznamenává i růst talentů.         


Směr Břeclav. Foto Milan Vojtek

Ale od “kulatého nesmyslu" zpět ke kolejím. Představovat taurusy a jejich technická data je už snad zbytečné. Připomenu jen, že z devíti strojů, povolených k zajíždění do Brna, bylo šest s omezením rychlosti na 100km, tři s povolenou rychlostí 120 km, v obou případech za podmínky dvou strojvedoucích na stanovišti. Ze skupiny stokilometrových do skupiny 120 přestoupil už i fotbalový taurus, takže momentální stav je 4 ks 120 km/h, 5 ks zatím jen 100km/h. Dosud neověřenou informaci, že rozdíl v rychlosti je dán montáží záznamového zařízení, které doplňuje systém zabezpečení lokomotivy, již odborníci potvrdili jako správný důvod rozdílných rychlostí.

Jenže to už snad nebude dlouho aktuální. Podle vyjádření ředitele odboru kolejových vozidel Českých drah Jana Paroubka na tiskové konferenci k premiéře lokomotivy zlom nastane v březnu, kdy bude moci stroj využívat koridorového maxima 160 km/h. Současně skončí i povinnost obsazení stanoviště lokomotivy dvojicí strojvedoucích. Paroubek potvrdil, že proces schvalování taurusů pro střídavinu na síti SŽDC je tak již fakticky u konce a na řadě je druhá část úkolu, schválení stroje na stejnosměrném systému. Mimochodem, bude to pak jistě zajímavé, protože již dnes, když strojvedoucí 4 MW řady 350 po chuti “sosne” z troleje, je to v provozu poznat. A když takto “potáhne šťávu” pro 6,4 MW taurusu, tak to bude teprve hukot….

No a závěrem, na akci se setkalo zase pár lidí z klubu VLAKY.NET, které jsem rád viděl. A taky chci poděkovat za pomoc s fotkami, holt, všude být nemůžu, ale když má člověk kamarády, tak se to dá…. Díky LukasH(ovi), Vaškům Vyskočilovi a Šálkovi a také Jardovi Škrdlovi za pomoc.                     


A ještě bonus, jak se křtil taurus. Jak je vidět, sektem se opravdu šetřilo a cinkalo jen sklo. Foto Václav Šálek

Galéria