Rok 2007 plný rušenia tratí

12.1.2008 8:00 Daniel Kováč

Rok 2007 plný rušenia tratí

Kto očakáva odborný článok doplnený príslušnými grafmi alebo čítanie s peknými nostalgickými obrázkami, nemusí tento príspevok ani otvárať. Nič také tu nenájde. Je to iba také zamyslenie, či skôr zúfalý výkrik jedného nášho člena, ktorý sa objavil v diskusii k istému nedávno zverejnenému bilančnému príspevku o niečom úplne inom. Pretože tam akosi nepatril, bol odstránený. Na druhú stranu je natoľko provokačný, že si možno zverejnenie a najmä diskusiu zaslúži. (-zz-)

 

 

U nás toho tak veľa nemizne, ale pre Maďarsko to bol rok, keď mizla z mapy trať za traťou. MÁV systematicky likviduje svoju železničnú sieť. Majú v pláne zachovať len hlavné tranzitné trate. Pre nás, ktorí žijeme pre železnice, je to pohroma a rana pod pás! Aspoň pre tých, ktorí milujú železnice bez ohľadu na to, v ktorej krajine ležia a trpia vždy, keď sa banda neprispôsobivých spoluobčanov vyberie na demoláciu opustenej trate. Neviem, ako Vy, ale moja chuť do života mizne zároveň s traťami, ktoré politici (rôznych štátov) zlikvidovali.

Dobre všetci vieme, že trate miznú preto, aby sa urobilo miesto ropnej loby. Vieme žiaľ, aj to, že sme všetci bezmocní, lebo nikto nemá financie, aby si mohol dovoliť zachraňovať trate a kto ich má, toho nezaujímajú. A tak mapy nezadržateľne blednú a siete rednú. Onedlho bude tento svet nudný a fádny (bez železníc),ale potom bude čoskoro neobývateľný a vďaka kamiónom bude zničená celá biosféra (vrátane nás) - a vtedy sa Zem spravodlivo pomstí druhu Homo "sapiens" .Nemôžem urobiť nič iné, len protestovať proti rušeniu železníc a vyzývať k demonštráciám a hoc aj živým blokádam a k maximálnemu odporu v mene každej trate, ktorú nám budú chcieť vziať.

V Česku teraz chcú podrezať hrdlo trati 132, takže vyzývam všetkých, ktorí milujú železnice (z akéhokoľvek dôvodu), nech to dokážu a odporujú. Tiež vyzývam k demonštráciám a blokádam ciest v mene obnovenia osobnej dopravy na celej sieti ŽSR! A rozhodne nebudem proti, keď nejaká dobrá duša vypustí zlú dušu kamiónu! 15ky klince a pichať pneumatiky! A kto má 30000,- Sk, ako môj otec (ja mám asi o 50000 menej), nech si objedná výrobu dreziny s možnosťou zmeny rozchodu na fasci.rosa@tiscali.cz a začne okupovať opustené trate. Tiež by sa hodilo, keby išiel niekto brániť trať medzi Rimavskou Sobotou a Poltárom, ak z nej ešte niečo zvýšilo, lebo je tam plno slintajúcich neprispôsobivých spoluobčanov vybavených autogénom a bagrami!!!

Zhrniem to tak, že minulý rok bol rokom vrcholnej devastácie železníc. Jediné, čo môže urobiť každý z nás, aby spomalil zánik železničnej siete, je ignorácia jej konkurentov. Necestujte autohnusmi a ak nemusíte, nechajte auto doma a cestujte vlakom a MHD! Železniciam na celom svete (okrem Švajčiarska) ide o život a malo by byť naším novoročným predsavzatím, že budeme vlaky nielen obdivovať, ale prejavíme železniciam svoju lojalitu! A kto z Vás je finančne za vodou, staňte sa súkromným dopravcom a vráťte život napríklad do Radošiny, Levoče, Krupiny, Slavošoviec, Dobšinej a na iné miesta, ktoré príslušné orgány odrezali od sveta. 

Poznámky:

  1. Tento príspevok nevyjadruje názor redakcie VLAKY.NET.
  2. Výrazy písané kurzívou sú redakčnou náhradou pôvodných, ktoré by mohli byť v rozpore so zákonom. 

Titulná snímka: Stav trate Harrachov - št. hranica dňa 18.8.2007 © PhDr. Zbyněk Zlinský