Rok 2007 plný zpoždění vlaků v Olomouckém kraji

4.12.2007 9:00 Radek Hořínek

Rok 2007 plný zpoždění vlaků v Olomouckém kraji

V poslední době všeliká média spojovala pojmy Olomoucký kraj a zpoždění (navíc ještě s pokutou) docela často, takže proč by médium naše vlastní mělo stát stranou? Hned na začátku se přiznám, že se mi původně do psaní něčeho takového moc nechtělo. Nakonec jsem se k tomu postavil čelem a ne zády, jak by asi bylo jednodušší.

Podívejme se na to postupně. Když v prosinci roku 2006 vstupoval do platnosti ještě stále platný jízdní řád, tak jsem jenom nevěřícně kroutil hlavou. Rychlíky spojující metropoli jižní Moravy Brno s metropolí Hané Olomoucí, případně s nádherným lázeňským městem Jeseníkem, nezačínají svoji pouť v Brně, nýbrž v Praze nebo Hradci Králové a vezou přímé vozy do Olomouce (Jeseníku). U nich jsem očekával první problémy. Pokud některý z těchto vlaků nabere při své pouti do Brna zpoždění, tak se ho už nezbaví. To se taky stávalo. Bohužel zpoždění rychlíků způsobilo zpoždění hlavně osobních vlaků v relaci Olomouc – Nezamyslice, které se s rychlíky křižovaly ve vybraných stanicích. To ale ještě nic nebylo.

Píše se rok 2007...

... a rozbíhá se další díl stavebních prací na spojnici 1. a 2. tranzitního koridoru mezi Olomoucí a Zábřehem na Moravě. S ním se roztáčí i kolotoč zpoždění vlaků, za který dal Krajský úřad Olomouckého kraje Českým drahám pokutu. Stavební práce probíhající hlavně v 10-ti kilometrovém úseku Červenka – Moravičany způsobují opožďování vlaků mířících do Olomouce od Zábřehu na Moravě a hlavně těch, které na ně v Olomouci čekají. Náročnost tohoto úseku si vyžádala i speciální výluku, kdy některé rychlíky zastavovaly mimořádně ve vybraných stanicích a cestující osobními vlaky byli přepravování autobusy. To vše vedlo ke spuštění laviny, která nešla zastavit. Když jsem se vypravil fotit někam na tratě v okolí Olomouce, tak jsem se jen smutně sledoval hodinky a hlavně narůstající zpoždění.

07.04.2007 - Olomouc hl.n.: 151.001-5 přijíždí v čele opožděného IC 583 "Jan Perner" Praha hl.n. - Bohumín © PhDr. Zbyněk Zlinský

Asi nejvíc se to projevovalo na trati 301. Rychlíky jedoucí z Jeseníku do Brna zpožďovaly na trati 300 rychlíky jedoucí z Brna do Ostravy, neboť bylo potřeba někde tyto vlaky vykřižovat. Bohužel kapacitně trať z Brna do Přerova je přetížena. Když skončila „výluka“ mezi Červenkou a Moravičany, tak se situace trošku uklidnila. Potom ale přišla na řadu noční časově omezená výluka, která pro dopravu uzavřela celý traťový úsek Olomouc – Zábřeh na Moravě. Noční rychlíky jezdily odklony. Některé ze Zábřehu do Olomouce přes Šumperk a Uničov a jiné z České Třebové přes Brno a Přerov. Ty sice neměly přímý vliv na další osobní dopravu, neboť šlo právě o noční spoje, leč cestujícím přidávaly vrásky na čele.

Nejen ale na tratích 270 a 301 jezdily vlaky mimo časovou polohu uvedenou v jízdním řádu. K těmto dvěma tratím se mohou přidat i ostatní tři tratě, které do a z Olomouce vedou. Přesněji trať 275 vedoucí do Prostějova přes Senici na Hanou, trať 290 do Šumperka přes Uničov a poslední je trať 310 do Opavy přes Bruntál a Krnov. I zde docházelo k zpoždění vlaků.

Někdy jsem se i divil, jakou trpělivostí se museli obrnit cestující a také vlakové čety, neboť na nich si někteří nervózní jedinci vylévali svoji zlost, že se jede pozdě. Bohužel páni venkovní výpravčí užst. Olomouc hl.n. někdy uměle nějakou tu minutu přidali, když se cestou na perón někde zapomenuli, ač vlak měl již nějakou dobu postavenou vlakovou cestu.

07.04.2007 - Olomouc hl.n.: interiér nádražní haly se Svolinského výzdobou a čekajícím substrátem © PhDr. Zbyněk Zlinský

Ještě bych se rád zastavil u hlášení nádražního rozhlasu v Olomouci na hlavním nádraží. U vlaků jedoucích po trati 270 (Praha – Bohumín) bylo u zpožděného vlaku hlášeno, že zpoždění je způsobeno výlukou na trati. Nevím proč, ale měl celá léta za to, že výluka se rovná celkové vyloučení provozu v nějakém úseku, a ne jen omezení dopravy stavebními pracemi, kdy se na dvojkolejné trati v některých úsecích jezdí jenom po jedné koleji, nebo některé nádraží není plně průjezdné, protože zde probíhá výměna kolejí v sudé či liché skupině spojená s budováním ostrovního nástupiště s podchodem.

A na závěr je třeba konstatovat, že to vše ještě neskončilo. Příští rok se na spojnici 1. a 2. tranzitního koridoru bude pokračovat. Nevím, jak to bude s případnými nedodělky toho, co se modernizuje nyní, leč příští rok přijde na řadu traťový úsek Lukavice na Moravě – Zábřeh na Moravě a nádraží v Moravičanech. Potom snad začnou vlaky jezdit přesněji, možná rychleji, což se ovšem osobáků netýká, a snad i s nějakými cestujícími, které stálé zpoždění a s ním možná i nějaká ta dávka adrenalinu neodradí od cestování vlakem.

Modelová situace zpoždění vlaků v okolí Olomouce

Upozorňuji, že jde jenom příklad. Zpožděný R824 z Opavy východ do Olomouc hl.n. způsobuje opoždění následujících spojů na trati 310 : Os3530 do Olomouce, Os3529 do Moravského Berouna, R823 do Krnova, dále Sp1705 do Jeseníku, R934 do Brna. R934 má vliv na jízdní dobu Os3813 do Olomouc a Os3414 v pracovní dny do Nezamyslic.

21.07.2007 - Olomouc hl.n.: 742.279+742.211, R420 Excelsior jedoucí odklonem přes Šumperk  © Radek Hořínek

V důsledku stavebních prací se změnil návoz lokomotivy řady 363 pro R906 Praděd ze Zábřehu na Moravě. Původně jako Lv jezdil stroj od R935. Jelikož nebylo možné včas ji přistavit do Zábřehu na Moravě, byla lokomotiva od R933 v Olomouci zavěšena na R624. 363 z R935 pote přecházela na R936. Při opoždění R935 se spustila lavina zpoždění na trati 301 případně na trati 300.

R906 Praděd a R908 jedoucí z Jeseníku do Brna díky stavebním pracím na koridoru nestíhaly včasný příjezd do stanice Olomouc hl.n. a zpožďovaly nejen R jedoucí z Brna směr Olomouc ale hlavně Os na trati 301. Navíc R908 dostával lokomotivu v Zábřehu na Moravě, která odstupovala od R903. Veškerá tato zpoždění měla vliv na vlaky jedoucí po trati 292.

Poznámka na závěr

Nepozoroval jsem tato zpoždění každý den, tudíž jsem si nikdy nevedl přesnou statistiku. Zároveň jsem nesledoval zpoždění vlaků na trati 270, kde probíhala stavební činnost v rámci modernizace spojnice 1. a 2. tranzitního koridoru.

Titulní snímek: Ohlášení odkloněného Sp 1705 v žst. Olomouc hl.n. dne 7.4.2007 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria