Neuveriteľné projekty modernizácie železníc v Rumunsku

29.6.2007 16:59 Matej Zagrapan

Neuveriteľné projekty modernizácie železníc v Rumunsku

Dňa 27.6.2007 viceprezident pre komunikáciu a verejné záležitosti a viceprimátor Bucureşti Ludvic Orban zorganizoval schôdzu najdôležitejších ľudí v odbore dopravy v Rumunsku na tému « Projekty budúcnosti a rozvoj železníčnej a cestnej dopravy ». Na konferencii sa okrem iných zúčastnil pán Constantin Manea, generálny riaditeľ CNCF* CFR S.A., pán Alexandru Noapteş, generálny riaditeľ SNTFC* CFR Călători S.A., taktiež generálny riaditeľ CFR Marfă S.A. Liviu Bobar ale aj minister dopravy a generálny riaditeľ Telekomunikácií.

 
 
 
 
Minister prezentoval niektoré závery s pohľadom do blízkej budúcnosti, ktoré sú nezbytné pre rozvoj rumunskej ekonomiky: « Musíme si dať za úlohu, že náš záujem je v železničnej infraštruktúre a zaväzujeme sa zmodernizovať a obnoviť celých našich 10 800 km hlavných tratí do desiatich rokov. Taktiež sa zaväzujeme zvýšiť podiel elektrifikovaných tratí o ďalších 36% na 50% v tomto čase. Ohľadom modernizácie vozidlového parku budeme pokračovať v masívnej modernizácií osobných vozňov do roku 2013, kedy budú všetky osobné vozne CFR Călători v dobe svojej životnosti. Objednávame tiež 150 elektrických jednotiek a 50-75 motorových rušňov. Samozrejme bude potrebné a tiež je nutné pridať do vozňového parku ďalších 2500 osobných vozňov. Sú to obrovské záväzky, ktoré však dokážeme splniť nielen zo štátneho rozpočtu, ale z najväčšej časti z Európskych fondov ale aj iných moderných možností financovania. Tieto projekty zabezpečia plné vyčerpanie Európskych fondov. »
 
 
Generálny riaditeľ spoločnosti CNCF CFR S.A. (správca infraštruktúry), Constantin Manea uviedol že spoločnosť sa bude v najbližšom obdoví sústreďovať na modernizáciu železničných staníc, infraštruktúry, rehabilitáciu svojich takmer 11 000 km hlavných tratí a realizácie viacerých železničných centier, napríklad v Bucureşti po vzore iných veľkých miest, ktoré by ponúkali modernú, rýchlu a bezpečnú možnosť dopravy do hodiktorého kúta mesta. Momentálne pokračujú diskusie na realizáciu štúdií na modernizáciu koridoru IX (Bucureşti-Satu Mare, 723 km).
 
Pán Alexandru Noapteş, generálny riaditeľ CFR Călători (osobná preprava) uviedol, že najdôležitejší je teraz urýchlený nákup zhruba 100 elektrických jednotiek a niekoľkých moderných osobných vozňov pre medzinárodnú dopravu na pripravované diaľkové spoje do Európy.
 
 
Projekty CFR Marfă (nákladná preprava) upresnil Liviu Bobar, generálny riaditeľ a spočívajú vo zvyšovaní prepráv vlakom cez Rumunsko. Ide najmä o intermodálnu a RoLa dopravu a taktiež sa plánuje zvýšenie kapacity prístavu Constanţa Ferry Boat.
 
Mihai Grecu, zástupca cestnej dopravy na rokovaní prisľúbil urýchlenú stavbu diaľnice Bucureşti-Braşov, presnejšie úseku Moara Vlăsiei-Ploieşti.
 
 
Tieto projekty nezostávajú iba na papiery, ale sa naozaj stávajú skutočnosťou. Už od roku 2005 CFR vypravujú na svoje vlaky typu « Rapid » (Rýchlik) iba modernizované vozne (+Bmee), ktorých bolo zo starších typov zrekonštruovaných dovedna vyše 800 kusov v závode Astra Arad. V minulom roku sa začali dodávky dvojposchodových vozňov pre vlaky typu Accelerat (Zrýchlený) zo závodu v Pascani.
 
 
Každého polroka sa v Bucureştskej severnej stanici (Gara de Nord) koná výstava prototypov, ktoré sú už pre CFR objednané. Podobná výstava sa naposledy uskutočnila začiatkom tohto týždňa. Prezentovali sa tu najmä osobné vozne rôznych konštrukcií. Zaujímavosťou bol najmä vysokorýchlostný vozeň pre medzinárodnú rýchlikovú dopravu prvej triedy A10 so sedadlami a usporiadaním interiéru ako v TGV Duplex. Veľmi podarená bola aj ďalšia verzia modernizovaných dvojposchodových vozňov Abmee, kde sú obidve triedy veľmi podarené a pohodlné. Keďže CFR prevádzkujú aj diaľkové spoje, nezabudlo sa ani na ležadlový vozeň z dielní Griviţa v Bucureşti, kde je zaujímavé veľmi moderné prevedenie vozňa, informačný a audiovizuálny systém. No snáď najzaujímavejší projekt budúceho cestovného poriadku je zavedenie nočných autovlakov do Aradu. Na tieto účely bol vyrobený vozeň na prepravu automobilov s podvozkami.
 
 
K oprave železničnej infraštruktúry novinka, že modernizovaný úsek Bucureşti-Constanţa je v štádiu finalizácie a od roku 2008 bude hotový na 200 km/h. Zatiaľ tu bude využívaná rýchlosť 160 km/h, ale po nákupe vysokorýchlostných jednotiek na ktoré bude pre túto trať vypísané výberové konanie sa má pre tieto zvýšiť cestovná rýchlosť na rovných úsekoch na 230 km/h. Zatiaľ sa hovorí, že by malo ísť o vlaky Pendolino alebo Velaro.
 
V spoluprácií s rumunským kolegom Dragoşom Vám prinášam exkluzívne fotografie z tejto
výstavy.
 
Dúfam, že táto modernizácia bude taká, ako ju naplánovali a že CFR bude znova jednou z najmodernejších železničných spoločností v Európe.
 
 
Text: Matej Zagrapan « CFR-42-0302-2 »
Foto: Dragoş « Dr2006 », George Tofan, Serban Stanescu, a voľne šíriteľné fotografie z http://cfr.stfp.net/
 
Vysvetlivky:
SNTFC – Societatea Naţională de transport feroviar de călători – Národná spoločnosť pre železničnú osobnú prepravu
CNCF – Compania naţională căilor ferate – Národná železničná
 
 

Galéria