Soľnohradskou pozemnou lanovkou a zubačkou

27.6.2007 8:40 Peter Bado

Soľnohradskou pozemnou lanovkou a zubačkou

Keď sme v minulom roku prechádzali trať ÖBB Stainach-Irdning – Attnang-Puchheim, o tohoročnej dovolenke bolo prakticky rozhodnuté. Krajina Soľnohradska ponúka nielen nádhernú krajinu, malebné mestečka, ale i viacero „drážnych záležitostí“. My sme sa rozhodli pre pozemnú lanovku v Hallstatte a ozubnicovú železnicu St. Wolfgang – Schafbergspitze.

Mestečko Hallstatt je známe najmä ťažbou soli, ktorá sa tu začala ťažiť už pred 4500 rokmi. V okolí sa nachádza niekoľko štôlni, či už uzavretých, verejnosti prístupných alebo stále funkčných, v ktorých boli/sú prevádzkované banské drážky. V súvislosti s rozvojom turistického ruchu tu v roku 1980 bola vybudovaná pozemná lanovka, ktorá s dĺžkou 548m prekonáva výškový rozdiel 324,9m. Kabíny lanovky, každá s kapacitou 24 osôb, sa pohybujú rýchlosťou 5 m/s a v turistickej sezóne premávajú v štvrťhodinových intervaloch.

Ozubená železnica s Abtovým systémom zo St. Wolfgangu bola vybudovaná v rokoch 1892/93 s rozchodom 1000 mm a max. stúpaním 255‰. Vedie do stanice Schafbergspitze, ktorá sa nachádza pod vrcholom Schafberg (1782 m.n.m.), z ktorého je jedinečný výhľad na okolité Alpy. Na trati sa nachádza výhybňa Dorneralpe, ktorá však osobnej doprave neslúži a stanica Schafbergalpe, v ktorej prebieha pravidelné križovanie vlakov. V prípade zvýšeného záujmu cestujúcich sú na trať vypravované dva vlaky za sebou. V žst St. Wolfgang sa nachádza depo, ktoré je tvorené dvoma halami, do ktorých sa vchádza cez presuvňu. Nachádzajú sa tu i stojany pre zbrojenie rušňov (nafta, vykurovací olej, voda). Popisovať samotnú trať by bolo nosením dreva do lesa, keďže jej popis, vrátane vozového parku je napr. na: www.spz.logout.cz.

 

Pri našom výlete sme sa tešili na propagovaný výhľad z konečnej stanice. Keď sme však dorazili do St. Wolfgangu začalo sa počasie kaziť. Ale ako sa vraví, nádej umiera posledná a predsa sme vyrazili. V polovici cesty nám už bolo jasné, že umrela...

Galéria