Uplynulý víkend na Hornej Nitre alebo o krok bližšie k TBS

24.4.2007 19:30 Prievidzský parostrojný Spolok

Uplynulý víkend na Hornej Nitre alebo o krok bližšie k TBS

Prievidzský parostrojný spolok tento víkend opäť vyvolal rozruch na Hornej Nitre. Od sobotného rána z priestorov Prievidzského depa stúpal dym a para. Niežeby niečo v depe spôsobilo požiar, práve naopak. Prievidzský parári pripravovali prekvapenie v spolupráci s ŽSR-VVÚŽ–MDC Bratislava a firmou Jozef Majtán-STROJ-MAT.

Víkendové dianie na Hornej Nitre naštartoval oficiálny roll-out zrenovovaného dvojosého vozňa na prepravu piva Lp 510 017 Moravia v areáli bývaleho rušňového depa v Topoľčanoch. Verejnosti renovovaný vozeň predstavili zástupca občianskeho združenia AMFT Train 1900 Jean Marie Thill z Luxemburska, Ing. Jiří Kubáček CSc. riaditeľ MDC a J. Majtán majiteľ firmy StrojMat, ktorá zrealizovala opravu vozňa. Na predstavení sa zúčastnil aj primátor mesta Topoľčany.

Zrekonštruovaný vozeň Lp 510 017 MORAVIA

O 14:00 vyráža múzejný motorový vozeň M240.0042 spolu s pivným vozňom Lp 510 017 na cestu do Prievidze, kde sa konalo verejné predstavenie zrekonštruovaného vozňa na prepravu piva Lp 510 017 MORAVIA a verejné predstavenie dvoch ŽKV patriacich tiež do zbierok MDC BratislavaM240.0042 a 464 001 tento raz v plnej kráse a pod parou!

Historický motorový zmiešaný vlak na ceste do Prievidze

Program bol nasledovný:

  • Príchod mimoriadneho vlaku z Topoľčian v zložení M 240.0042+Lp 510 017 Moravia
  • Prezentácia vozidiel na železničnej stanici spolu s 464 001 v zakúrenom stave
  • Jazdy po staničných koľajach – súbežne aj jednotlivo
  • O 16:00 koncert C a K dychového komorného orchestra
  • O 17:00 odchod mimoriadneho vlaku späť do Topoľčian. 

Všetky uvedené vozidlá zožali zaslúžený obdiv fotografov, amatérov aj profesionálov, detí , dospelých, železničiarov, filmárov...

Prievidžanci však boli o čosi viac hrdší, predstavili sa po prvý krát na stanici zo zakúrenou lokomotívou v pojazdnom stave a dokonca jazdiaci vlastnou silou po celý čas trvania akcie. Večer nás čakalo ešte otváranie sezóny na Bojnickom zámku, ktorá sa otvárala na tunajšej stanici. Príchodom vlaku s ostatkami posledného majiteľa Bojnického zámku grófa Jána Františka Pálffyho sa začala večerná ceremónia na Bojnickom zámku. Potom sa už naša ušatá odobrala do depa na nočný odpočinok, pretože ju na druhý deň čakala veľmi náročná skúška po viac ako 30-tich rokoch. Išlo o overenie technického stavu celej lokomotívy, jej akceleračných, adhéznych, brzdných skúšok ako aj skúšok parnej armatúry, napájačov, rýchlomeru, kompresora, mazacích lisov počas jázd a plnom zaťažení lokomotívy.

Nostalgia v Prievidzi

Od skorého nedeľného rána sme našu parnú krásavicu pripravovali na túto ťažkú skúšku, kontrolovali pojazd, nastavovali ojničné a spojničné ložiská, mazanie parného stroja a osových ložísk a všetci napäto očakávali ako to všetko vlastne dopadne. Veď išlo o zhodnotenie celej našej 12 – ročnej práce.

O 9:00 hod sa naša ušatá odobrala vlastnou silou do nákladnej stanice kde sa pod rukami toho najpovolanejšieho Ing. Jirka Kubáčka CSc. podrobila tejto tvrdej skúške. A tak naša ušatá behala hore a dolu po stanici a my sme napäto očakávali ako to celé dopadne. Okolo jedenástej Jirko vyriekol pre nás rozhodujúcu vetu: "Chlapci ja som skončil, je to dobré, som spokojný!" Všetkým sa uľavilo a konečne sme sa aj my na nej mohli povoziť, pod jeho dohľadom a vidieť čo tá naša lokomotíva dokáže. Jazdili sme dovtedy, kým nám vodné vane neukázali taký stav vody, ktorý hovoril jasnou rečou – domov! A tak sme sa v dobrej nálade vrátili naspäť do depa a našu ušatú odstrojili, zhodili popol nabrali vodu do vaní a kotla. Následne sa sama presunula na svoje 12-ročné miesto, kde pod naším dohľadom tíško zaspávala. Ešte sme jej odobrali kúsok ohňa, ktorý putoval do Bojnického cintorína nášmu zosnulému Karolkovi Prosekovi, aby sme sa aj sním potešili nad naším úspechom.

464.001 počas nedelných skúšok v Prievidzi nákladnej stanici

Na záver treba dodať, že lokomotíva sa môže pripravovať na Technicko – bezpečnostnú skúsku, ktorá je jej poslednou pred jej ostrým uvedením do prevádzky. Vyskytli sa síce niektoré závady, ktoré však nie sú v takom rozsahu, aby oddialili termín TBS. Lokomotíva vykazuje vyvážený chod aj v plnom zaťažení a vyšších rýchlostiach.

Fotografie:

  • Boris Dzurňák
  • Marián Šimo

Galéria

Súvisiace odkazy