Betlémské světlo se svezlo pendolinem

16.12.2006 18:06 Milan Vojtek

Betlémské světlo se svezlo pendolinem

Již tradicí se stala iniciativa členů Junáku z Brna a okolí, kteří se starají o dopravu Betlémského světla z Vídně do Brna. Letošní pouť s plamínkem z Betléma ale byla oproti předchozím přeci jen jiná. Místo autobusem putovalo světlo pendolinem. Rakouský dopravce totiž zajistil jeho přepravu na svém území zdarma.

Světlo má u nás své místo na brněnském Petrově, skauti a členové Junáku se ale pravidelně starají také o jeho zaslání na další místa v zemi a na neděli naplánovali jeho rozvezení, opět po železnici.
Tradice betlémského světla se zrodila ve Vídni v souvislosti s činností nadace na podporu nevidomým pod názvem Licht ins Dunkel. Vídeňští skauti pak začali jako výraz vděku za solidaritu lidí roznášet do domácností ve městě dárců Betlémské světlo. Tradice nejprve překročila hranice města a po několika letech jí bylo i Rakousko malé. V roce 1986 světlo poprvé převzali zástupci exilových skautských organizací Maďarska, Polska a Československa. Od roku 1990 už jezdí Betlémské světlo pravidelně i do Československa, po rozdělení do samostatné České republiky. Jeho doprava a opatrování se stalo prestižní záležitostí brněnských skautů.
Do Břeclavi světlo přijelo "Kryštofem" 680.007, jedoucím jako SC 74 na trase Vídeň - Praha