Mezi stanicemi Veselí nad Moravou a Vrbovce vyjel vlak s jídelním vozem

20.11.2006 9:05Zdroj: České dráhy

Mezi stanicemi Veselí nad Moravou a Vrbovce vyjel vlak s jídelním vozem

Ačkoliv se při modernizaci železnice vyhnul italský rychlovlak Pendolino Veselsku obloukem, k jisté inovaci zde přece jen došlo. V pondělí ráno zde poprvé mezi stanicemi Veselí nad Moravou a Vrbovce vyjel vlak s jídelním vozem. Novinka měla ovšem pouze přechodný charakter. O neobvyklou změnu se totiž postarali recesisté sdružení do spolku Za Veselí Veselejší.

Lidé na veselském nádraží se nestačili divit, když se kolem deváté hodiny ranní zaplnila nádražní hala cestujícími v podivném ošacení a s velkými zásobami voňavých dobrot. A to ještě netušili, co má „komando“ povětšinou vousatých mužů v nejlepším věku za lubem. Lidé v odění z dob první republiky totiž vzápětí vtrhli na perón a zamířili k vlaku přistavenému ve směru na Vrbovce a začali jej ihned olepovat cedulkami „Jídelní vůz.“ Recesisté poté do vozu nastoupili a začali chystat vše tak, aby vytvořili co nejvěrohodnější kulisu. Vagónem zavoněly nejen uzeniny a jablka v županu, ale i káva. „Akci jsme plánovali přibližně jeden rok a jen jsme čekali na vhodnou dobu, kdy pojede co nejméně cestujících. Nejsme totiž žádní exhibicionisté, ale chceme se pobavit hlavně sami,“ uvedl jeden z organizátorů akce Vladimír Groš.

Jestliže až na Vrbovce jel vlak prakticky prázdný, po autobusovém přesunu na Myjavu a následném pokračování jídelního vozu do Nového Města na Moravě byli lidé v šoku a nechápali, co se děje. „Opět jsme olepili vagón cedulkami a vyndali svůj proviant. Dbali jsme přitom o to, aby pestrost jídel byla co největší. Někdo si tak dal řízek s bramborovým salátem, další pečené kuře a já zase tlačenku s cibulí,“ vysvětlil se smíchem další z organizátorů Vojtěch Petratur, podle kterého se ve vlaku nejen jedlo, ale i popíjelo víno a zpívalo.

Jízda vagónu skončila ve Veselí až v pozdním odpoledni po vyčerpání téměř všech zásob. Co mají recesisti v plánu nyní, však nechtěli zatím prozradit. Naznačili jen, že již nyní mají v hlavě několik dalších zajímavých nápadů.

Foto: ilustračné.