Železniční muzeum litevských železnic

16.10.2006 8:10 Jakub Sýkora

Železniční muzeum litevských železnic

12.10. jsem se rozhodl stavit po škole do dříve zmiňovaného muzea. Po konzultaci jsem se vybral směrem k muzeu. Sluníčko sice svítilo, ale i tak byla docela zima. Po příchodu k muzeu jsem ještě pořídil fotku zvenčí a pak už nic nebránilo vstupu. Uvítán jsem byl vcelku nepříjemným alarmem. Po jeho vypnutí paní pokladní jsem si zakoupil vstupenku a pročetl průvodce.

Muzeum bylo založeno v roce 1966 z iniciativy Georgije Žemaitise ( vedoucího Baltického železničního ředitelství ve Vilniusu ). V roce 1998 bylo muzeum přestěhováno z budovy ředitelství litevských železnic do dnešních míst ( cca 500 metrů od ředitelství ). V roce 2000 bylo zapsáno do Registru kulturních institucí. Během existence muzea bylo nasbíráno kolem 3500 exponátů, které zachycují historii litevských železnic od jejich počátku v 19. stol. do dnešních dnů.

Celá expozice je rozdělena do dvou částí. První zachycuje litevské železnice v 19. a 20. století. Jsou zde fotografie železničních staveb ( mosty, tunely atd. ), dále zde jsou příručky a předpisy používané v 19. století, jízdenky, sbírka známek a pohledů, předměty používané na železnici v tomto období a modely.
Druhá část prezentuje období od roku 1918, kdy získala Litva samostatnost. Jsou zde fotografie, jízdenky, speciální edice železničních novin Geležinkelininkas, dvě židle s logem „LG“ ( jedna z nich patřila ředitelství železnic v Kaunasu v 30. a 40. letech minulého století ), modely vytvořené mladými techniky v 70. letech, které připomínají zdejší elektrizaci, vlajku litevských železnic ( slavnostně vysvěcena byla 3. září 1994 ), předměty z provozu železnic, modely a v neposlední řadě modelové kolejiště.

 

Nachází se zde rovněž místnost, ve které se odehrávají různá představení, výstavy apod. V této místnosti je také návštěvníkům promítán film o litevských železnicích. S povděkem jsem kvitoval fakt, že jej mají v různých jazycích ( já jej shlédl v angličtině ).

Po prohlídce jsem se samozřejmě vrhnul na nakupování upomínkových předmětů, kterých je zde velké množství. K nákupu jsem dostal upomínkovou knížečku, která byla vydána k letošnímu 15. výročí samostatných litevských železnic.

Musím uznat, že muzeum je velmi pěkné. Škoda jenom, že nemá expozici s lokomotivami. To si snad vynahradím příští měsíc v Rize.

Jelikož ne každý to má tak blízko jako já, nafotil jsem, co se dalo. Zároveň se omlouvám, jestli najdete chyby v překladech.

 

Ceny vstupného
Dospělý   2,50 lt
Skupiny 5 – 10 osob  5,00 lt
Skupiny 10 a více osob 10,00 lt
Studenti, žáci, železničáři
a důchodci   1,00 lt

Otevírací doba
Út – So   9:00 – 17:00

Adresa
Mindaugo str. 15, Vilnius ( cca 5 minut chůze od zastávky Trakų – trolejbusy 1, 2, 5, 7, autobusy 4, 4A, 26, 43, 53 )

Kontakt
tel.:  +3705 2 693741
e-mail:  muziejus@litrail.lt

Použitý materiál:
Průvodce, kterého jsem obdržel při vstupu (překlad dle mých možností :-))
 

Galéria