Vykoľajil sa magnetický vlak, niekoľko ľudí zahynulo

25.9.2006 10:25 -po- Zdroj: SITA/AP

Vykoľajil sa magnetický vlak, niekoľko ľudí zahynulo

Pri vykoľajení magnetického rýchlovlaku Transrapid počas skúšobnej jazdy v piatok predpoludním 22. septembra na západe Nemecka zahynulo niekoľko cestujúcich a viacerí utrpeli zranenia. Podľa nemeckých televízií ZDF a ARD mohlo zomrieť až dvadsať osôb. Vagón vlaku, ktorý sa v čase nehody pohyboval rýchlosťou asi 200 kilometrov za hodinu, zostal visieť z vyvýšenej dráhy asi štyri metre nad zemou.

Rýchlovlaky sa pomocou magnetického poľa nadnášajú nad koľajnicami, takže sa pohybujú bez trenia a dosahujú rýchlosť viac ako 400 km/hod. Ide zrejme vôbec o prvú podobnú nehodu so smrteľnými následkami.

Vlak vrazil na pracovnej plošiny, kde boli dve osoby. Doteraz sa podarilo vytiahnuť z trosiek vlaku jedno telo a desať ťažko zranených osôb, pričom nezvestné sú ďalšie osoby. V čase nešťastia bolo vo vlaku 29 cestujúcich, z nich väčšina bola v prednej časti. Nehoda sa stala okolo 10:00 asi kilometer za stanicou Lathen v smere do Melstrupu. Vlak premával štyri dni v týždni na 32-kilometrovej skúšobnej trati medzi Dörpenom a Lathenom pri holandských hraniciach. Podľa oficiálnych miest bola predná časť vlaku úplne zdemolovaná. "Musíme sa pripraviť na fakt, že už nežijú," povedal člen mestskej rady Hermann Bröring o 18 ľuďoch zakliesnených vo vraku. Ako povedal, okrem pasažierov, zrejme zamestnancov, ich priateľov a príbuzných, sú nezvestní aj dvaja pracovníci plošiny a "obávame sa, že sú mŕtvi."

Viaceré časti vlaku padli z magnetickej dráhy na zem. Na záchranných prácach sa zúčastňuje viac než 150 ľudí. Vyťahovanie zranených je namáhavé, pretože vlak je vo výške piatich metrov. Zranených do nemocníc previezli vrtuľníky. Trosky boli roztrúsené v dĺžke niekoľkých sto metrov. Vlak prišiel o svoju strechu, keď sa dostal pod pracovnú plošinu. Na miesto incidentu prišlo niekoľko kňazov, aby pomohli utešiť pozostalých. Príčina nehody je zatiaľ nejasná. Prevádzkovateľská spoločnosť IABG hovorí o ľudskom zlyhaní. Či rýchlovlak nemal signál na jazdu alebo dielenský voz nemal byť na trase, nie je zatiaľ známe.

Nemecký minister dopravy Wolfgang Tiefensee prerušil kvôli nešťastiu svoju návštevu Číny a odriekol všetky termíny, ktoré mal v Pekingu. Minister si chce ešte v piatok obzrieť miesto nehody, povedal jeho hovorca Dirk Inger. Na skúšobnej magnetickej dráhe medzi stanicami Lathen a Dörpen, ktorá má 31,8 kilometra, sa dá dosiahnuť rýchlosť 450 kilometrov za hodinu. Rýchlovlak Transrapid vyrába Transrapid International, ktorý je spoločným podnikom firiem Siemens a ThyssenKrupp.

Technológia magnetického vlaku je známa roky, ale doteraz nebola využitá vďaka rozvoju konvenčných vlakových sietí. K negatívam je pripisované množstvo potrebnej elektrickej energie počas vysokej rýchlosti vlakov a obrovská presnosť, s akou musia byť trate vybudované. Imidž takejto vlakovej budúcnosti pošramotil aj požiar, ktorý vypukol v dôsledku elektrického skratu v magnetickom vlaku v Šanghaji 11. augusta, čo si však nevyžiadalo zranených ani mŕtvych. Šanghajský systém je jediným komerčným využitím magnetického vlaku na svete.