Na deň bez áut vlakom

22.9.2006 7:15Zdroj: ZSSK

Na deň bez áut vlakom

Železničná spoločnosť Slovensko a.s. (ZSSK) ako prevádzkovateľ ekologickej a bezpečnej formy osobnej dopravy na Slovensku sa v piatok 22. septembra 2006 zapojí do Európskeho dňa bez áut. Viac ako 1500 organizácií, miest a obcí z 34 európskych krajín na podnet Európskej komisie a Rady Európy počas Európskeho týždňa mobility motivuje svojich obyvateľov, aby využívali len tie dopravné prostriedky, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu.

V minulom roku sa na európskom týždni mobility zúčastnilo 950 miest a viac ako 1450 miest zorganizovalo Deň bez áut, do ktorého sa zapojilo približne 179 miliónov ľudí vo viac ako 30 krajinách.

Železničná doprava a ekológia

Na  rozdiel od iných  druhov dopráv je železničná doprava výrazne ohľaduplnejšia k prírode ako celku a v porovnaní s automobilovou či leteckou najviac šetrná k životnému prostrediu. Vlaky, keďže je ich až  60 %  poháňaných elektrinou, nevypúšťajú do ovzdušia takmer žiadne škodliviny ako automobily či autobusy. Náklady na obnovu poškodeného životného prostredia sú v prípade železníc 3,3 krát menšie ako pri automobilovej doprave. Dokonca aj letecká doprava zaťažuje prírodu viac ako železnice. Vďaka bezpečnosti, ekologickosti, nízkej energetickej náročnosti a ďalším faktorom je železničná doprava výhodnejšia ako ostatné druhy dopravy.

Bezpečnosť železničnej dopravy

Železničná doprava je najbezpečnejším druhom dopravy. Obete nehôd, či už mŕtvi alebo zranení, stoja spoločnosť desiatky biliónov eur ročne, no strata blízkeho človeka je pre každého z nás nevyčísliteľná. Pre ilustráciu, na slovenských cestách zahynú priemerne dvaja ľudia denne, čo je viac ako 600 osôb ročne. V porovnaní so železničnou dopravou sú tieto čísla alarmujúce, pretože na slovenských železniciach za posledných 18 rokov zomrel len jediný cestujúci, a to pri zrážke vlaku s nákladným autom na železničnom priecestí.

Železnice ako súčasť integrovaného systému

Medzi hlavné priority ZSSK patrí stabilizovanie resp. vytvorenie integrovaného dopravného systému v oblasti Košíc a Prešova, Vysokých Tatier, Zvolena a Banskej Bystrice, Žiliny či Bratislavy. Osobná železničná doprava v mestách a ich okolí chce ponúknuť sieť s intervalmi spojov a tiež vysokú časovú presnosť prepravy. Zároveň môže ponúknuť dobrú časovú nadväznosť medzi prímestskou a mestskou hromadnou dopravou a atraktívnu možnosť prestupu. Práve integrácia železničnej osobnej dopravy v mestských aglomeráciách do systémov MHD môže cestujúcim pomôcť rýchlo, kvalitne a bezpečne cestovať.

Foto: ilustračné