Z archívov čiernej kroniky - III. časť: Jednosmerka do atómky

16.8.2006 8:55 Jozef Gulík

Z archívov čiernej kroniky - III. časť: Jednosmerka do atómky

Správy informujúce o vzniku nehodových udalostí sú mnohokrát až príliš strohé na to, aby si človek mohol utvoriť celistvý obraz. Keď sa potom objavia aj ďalšie doplňujúce správy, človek občas nestačí žasnúť, čo všetko je na železnici vôbec možné. Rozum sa zastaví... a zostane stáť.

Po jednom takom prípade siahneme iba do nedávnej minulosti, presnejšie sedem rokov dozadu. Dejiskom bude neveľká stanica Temelín, z ktorej odbočuje vlečka do jednej z dvoch českých atómových elektrární. Práve stavba elektrárne a s tým súvisiaca mnohonásobne zvýšená nákladná preprava bola dôvodom na rekonštrukciu miestnej trate Číčenice – Týn nad Vltavou. Aby mohla obyčajná lokálka pojať také množstvo nákladných a popritom aj osobných vlakov, vyrovnávali sa oblúky, predlžovali koľajiská staníc a modernizovalo zabezpečovacie zariadenie.

Začnime najprv tou oficiálnou správou, ktorú priniesli noviny Železničář 1999/3 a tá stručne hovorí, že v stredu 13. januára 1999, ráno o 06.58 h, sa v stanici Temelín vykoľajil motorový osobný vlak 28 003 na nesklopenej výkoľajke Vk 1. Pri nehode k zraneniu osôb, ani k väčšej materiálnej škode nedošlo. Vypovedacia hodnota takejto správy je v podstate minimálna, najmä ak sa z nej nedozvieme to, čo nás zvedavcov napadne ako prvé – čo hľadal motorový osobný vlak na výkoľajke?! Ale poďme si poporiadku rozpovedať, čo sa vtedy v tom nešťastnom Temelíne udialo...

Do stanice, vybavenej staničným zabezpečovacím zariadením TEST, prišiel teda ráno vlak MOs 28 003. Zostava vlaku typicky lokálková - sólo motorový vozeň radu 809 (tj. 810 s úpravou pre samoobslužné odbavenie cestujúcich). Po krátkej chvíli bol pripravený na odchod, ale výpravcovi sa na riadiacom paneli rozsvietila červená kontrolka odchodového návestidla. Návestidlo sa prosto porúchalo a výpravcovi nezostalo iné, než zariadiť odchod vlaku proti návesti „Stoj“ prostredníctvom písomného rozkazu.

Najprv mal samozrejme za povinnosť skontrolovať správne postavenie výmien a ich riadne zaistenie pre plánovanú vlakovú cestu. Kontrola však z jeho strany prebehla tak nedbalo, že nezistil závažnú skutočnosť. Výmena na odchodovom zhlaví, ktorou sa pripája do stanice vlečka elektrárne, stála mimoriadne postavená smerom na vlečku. Zrejme k tomu došlo po predchádzajúcej obsluhe vlečky, kedy ju výpravca zabudol vrátiť do základnej polohy.

K vlaku doručil písomný rozkaz a vlak sa potom vydal zo stanice proti návesti „Stoj“ odchodového návestidla. Rušňovodič sa priveľmi spoliehal na to, že vlaková cesta je postavená správne, a tak nevenoval veľkú pozornosť postaveniu výmien. To, že kritická výmena smeruje do odbočky, na vlečku, spozoroval neskoro a motorový vozeň zabočil na vlečkovú koľaj.

Ako je dobre známe, každá vlečka je krytá buď odvratnou koľajou alebo, ako aj v tomto prípade, klasickou výkoľajkou. Rušňovodič síce brzdil, ale nabehnutiu na výkoľajku sa už nedalo vyhnúť. Našťastie to bolo z opačnej, teda ‚nezhadzovacej‘ strany, takže k vykoľajeniu  aj vďaka istej dávke šťastia nedošlo. Napriek tomu si vieme dobre predstaviť tie prudké nárazy, keď motorový vozeň oboma osami narazil na výkoľajku a takto ju preskočil.

Po zastavení sa rušňovodič spamätal z prvotného šoku a najprv sa prostredníctvom vysielačky spojil s výpravcom žst. Temelín. Oznámil mu čo sa stalo, že vlak bol vypravený na vlečku a bude sa treba vrátiť do stanice. Výpravca bez toho, aby si uvedomil všetky súvislosti mu súhlas pre návrat vlaku do stanice udelil!

A prichádzame ku zlatému klincu programu. Rušňovodič bez váhania zaradil spätný chod a pohol sa s vlakom nazad do stanice. Hoci len pred chvíľou z neho výkoľajka takmer dušu vytriasla, neuvedomil si jej hrozbu. Keďže tentoraz na ňu nabehol z tej ‚správnej‘ strany, splnila svoju úlohu spoľahlivo a motorový vlak sa nakoniec predsa len vykoľajil. S trochou irónie išlo akoby o dovŕšenie snahy železničiarov, ktorí v okamihu prestali úplne používať zdravý rozum a základnú logiku.

(podľa novín Železničář 1999)

Súvisiace odkazy