Jaroslav Dušek prišiel do Bratislavy propagovať svoj film a vlaky

28.3.2006 9:57 -po- Zdroj: ČTK

Jaroslav Dušek prišiel do Bratislavy propagovať svoj film a vlaky

Český herec Jaroslav Dušek, ktorý prišiel do Bratislavy uviesť slovenskú premiéru svojho filmu Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí, chce popri snímke zo železničiarskeho prostredia propagovať aj nový životný štýl - zabudnúť na autá a jazdiť vlakom.

Absurdná tragikomédia o stredne veľkej českej vlakovej stanici, ktorú v domácom Česku videlo okolo 20.000 divákov, vstúpi do slovenských kín vo štvrtok. Dušek v nej hrá prednostu Jánského.

"Ja mám vlaky veľmi rád, ja propagujem vlaky," povedal dnes ČTK Dušek, ktorý býva v Černošiciach pri Prahe a vlakom chodieva do hlavného mesta takmer denne. "Myslím si, že by ľudia mali chodiť vlakmi. Už by sa malo prísť na to, že autá sú prežitok, že už svoju úlohu splnili a je treba sa ich zbaviť, pretože inak nás úplne zotročia," dodal Dušek.

Film, ktorý je celovečerným debutom režisérov Pavla Göbla a Romana Švejdu, mal svoju premiéru 5. januára. Sami autori ho označili za súčasnú, primerane suchú a ľahko absurdnú filmovú tragikomédiu.

"Medzi mojimi priateľmi sa mu darí výborne, majú ho celkom radi. Ten film je síce takým orieškom pre niektorých kritikov, ale mnohí diváci, ktorých názor ma zaujíma, ho majú veľmi radi," povedal Dušek. Čo sa Slovenska týka, je vraj zvedavý, ako sa bude filmu dariť. Očakávania radšej nemá, aby tak predišiel sklamaniam.

Dušeka čaká asi ročná filmová pauza. Po tom, čo za ostatný čas nakrútil filmy Šílení, Do blba! a Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí, si ju rozhodne užije. Plánuje si už aj dovolenku. Malo by to byť miesto príjemné na prechádzky, kde možno jazdia aj vlaky. Do úvahy zatiaľ prichádza Aljaška, kde už herec bol pred troma rokmi a veľmi si do dnes pochvaľuje, alebo zelený Island.