Na Pribinovej bude prvá stanica metra

6.3.2006 9:52 -po- Zdroj: ZSR, SME/PARKROVÁ Jana

Na Pribinovej bude prvá stanica metra

Pozemok na rohu Dostojevského radu a Pribinovej ulice mesto predá spoločnosti Ballymore. Predaj schválilo mestské zastupiteľstvo za cenu 25 000 korún za meter štvorcový.

Práve na tomto pozemku však územný plán mesta ráta s vybudovaním stanice metra. Spoločnosť sa preto zaviazala, že na svoje náklady stanicu vybuduje. Bude súčasťou podzemných priestorov polyfunkčnej asi 10-poschodovej budovy. "Znamená to, že s tridsaťročným predstihom budeme mať hotovú prvú stanicu metra," povedal Karol Kolada, námestník primátora pre dopravu. Aby sa mesto nemuselo o stanicu starať, kým nebude metro vybudované, poslanci ako jednu z podmienok predaja pozemkov schválili, že kupec odovzdá mestu stavbu stanice až ku dňu realizácie stavby nosného dopravného systému.

Od plánu výstavby metra však mesto upustilo v roku 2003, keď rozhodlo o postavení trate rýchloelektričky, ktorá spojí Petržalku s centrom. Prečo sa teda v Bratislave naďalej ráta so stanicami metra a jeho dráhou? "Teraz výstavbu metra určite neplánujeme. Ale v budúcnosti sa mesto môže pre jeho výstavbu rozhodnúť. Preto musíme rešpektovať napríklad aj lokalizáciu staníc nosného dopravného systému," povedala Eva Chudinová, hovorkyňa magistrátu.

S podzemnou zastávkou na Dostojevského rade ráta aj projekt železnice prechádzajúcej mestom. Jej výstavba by sa mala začať o tri roky. Trať je súčasťou projektu spojenia Bratislava - Viedeň, ktoré pripravujú spolu Rakúsko a Slovensko. Bude priamo spájať Bratislavu a Viedeň a v rámci mesta spojí stanice Predmestie - Filiálka - Petržalka.

Celá trať má viesť v úrovni asi 16 - 20 metrov pod zemou. Dĺžka tunela v rámci Bratislavy bude šesť kilometrov a bude mať štyri zastávky: dve existujúce - Predmestie, Filiálka a dve nové na Páričkovej ulici a Dostojevského rade. Tunel by sa mal začínať na predmestí a vyúsťovať za Einsteinovou ulicou neďaleko obchodného domu Átrium, kde by sa mal napojiť na existujúcu železničnú trať, ktorá pokračuje na petržalskú stanicu a do Viedne. Vlaky by mali na tejto trase premávať každých dvadsať minút. Predpokladaný začiatok výstavby trate je rok 2009, stavba potrvá asi päť rokov.