Filmári nakrúcali v žst. Bratislava-Petržalka

28.2.2006 22:00 -gan-

Filmári nakrúcali v žst. Bratislava-Petržalka

Od skorého nedeľného rána 26. februára 2006 bolo na železničnej stanici Bratislava-Petržalka rušno. Vo vestibule stanice pobiehali filmári so svojimi rekvizitami, káblami, refektormi a obrovskými debňami a na lavičkách posedávali cestujúci, ktorí nikam necestovali. Vyzeralo to, ako by si americký filmový veľkopriemysel zmyslel nakrúcať ďalší diel sporného filmu Hostel. No bolo to inak, išla sa nakrúcať reklama.

Za týmto účelom pristavila Železničná spoločnosť, a. s., osobný vozeň kategórie IC (ešte v starej farebnej schéme) a postupne sa celá mašinéria presťahovala na druhé nástupište.

V dave sme zbadali aj známe tváre z televíznych obrazoviek. Bol medzi nimi napríklad aj Mgr. Martin Šulík, vedúci Katedry filmovej a televíznej fakulty Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Spomínam si na film Neha, ktorý režíroval začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia, lebo ma v tých časoch veľmi zaujal. Aj železničným fanúšikom je Martin Šulík iste dobre známy svojím najlávnejším filmom Záhrada (1995), ktorý získal ovácie a ocenenia vo svete. Dnes vystupoval v role režiséra reklamného spotu, ktorý nakrúcala firma ADmakers.

Nebolo jednoduché dozvedieť sa, aká je téma reklamy, no predsa sa len našla dobromyseľná duša, ktorá sa zjavila ako múdra babička v rozprávke, aby mi vykreslila scenár: mladá rodinka so šarmantnou maminou (obsadená profesionálnou herečkou) a  športovo vyzerajúcim ocinom (neprofesionál z firmy ADmakers) a dcérkou (vybranou na castingu) cestujú na dovolenku. Dobrá radkyňa im pripomenie (ako to už v reklamách býva), že im nesmie v cestovnom vaku chýbať majonéza či tatárska omáčka Doma (výrobcom je rovnomenná firma z Prešova). V spote si podľa všetkého zahral aj neznámy muž v oranžovej kombinéze s emblémom ZSCS.

Nakrúcanie prebiehalo v obvyklom nízkoobrátkovom tempe s častými prestávkami a opakovačkami a v ničom sa nelíšilo od podobných aktivít. Je jedno, či sa nakrúca film, alebo reklama (sám som sa pred rokmi ocitol v jednom filme a mám tak vlastnú skúsenosť). Ospalú atmosféru nedeľného dňa prerušovali len príchody a odchody viedenských vlakov a mimoriadneho vlaku z benátskeho karnevalu “Venezia Expres”. Keď prišiel podvečer na vlakoch Zr 7621/7622 do Petržalky rakúsky Talent, jednotka 4024.064 ÖBB, podpichol som jedného z filmárov : “takúto súpravu ste si mali objednať na nakrúcanie”. Filmový štáb na ňu hľadel ako na zázrak či na prišelca z iného sveta …
 
Nakrúcanie reklamy na slovenských železniciach nebýva zatiaľ časté. No je tiež jedným zo zdrojov príjmov. V minulom roku VLAKY.NET priniesli reportáž z nakrúcania spotu na Telgárte pre Slovenskú agentúru pre cestovný ruch.

Pred dvoma rokmi nakrúcala istá firma pre EuroTel reklamný spot na rýchly internet. Nakrúcalo sa na Troch kráľov, od svitu do mrku a bolo treba podkopať  koľaje, aby mohli filmári zapojiť svoje mohutné reflektory. Na výrobe sa podieľali desiatky ľudí. V reklame sa napokon zjavila trojsekundová sekvencia,  v ktorej je vidno, ako do stanice Ružomberok vchádza vlak IC a dvojeskundový záber na icečkový vozeň.

 

Snímka: Garin.