Venujte 2% z daní pre KHT Zvolen

22.2.2006 7:45

Venujte 2% z daní pre KHT Zvolen

Vážení kolegovia, kolegyne, priatelia a priaznivci železníc! Obrátili sme v kalendári ďalší list a začali sme svojimi činmi písať dejiny nového roku 2006. Mnohí z nás sa však neraz pozrú dozadu a hodnotia rok minulý. Spomínajú sa podujatia a skutky ktoré sa podarili viac i menej ako i na tie ktoré sme si odložili do nového roka. Rok 2005 bol pre Klub historickej techniky vcelku úspešný.

Od začiatku roku jeho členovia spolu s prevádzkovými historickými vozidlami zúčastňovali mnohých železničiarskych podujatí na Slovensku ale aj reprezentovali železnice Slovenskej republiky v zahraničí.

V rámci reprezentačných a propagačných akcii železníc  sme sa zúčastnili:

  • Prebúdzania Katky v Košiciach
  • Celoslovenského zrazu historických vozidiel v Bratislave
  • Grand Prix Slovenska vo Zvolene
  • Grand Prix Európy v Budapešti

Priaznivci železníc mali možnosť vidieť historické vozidlá aj na čele vlakov pravidelnej osobnej dopravy a to:

  • Parný vlak v trati Banská Bystrica – Hronec a späť pri príležitosti otvárania sezóny na Čiernohronskej železnici
  • Deň historickej prevádzky na trati Hronská Dúbrava – Banská Štiavnica

Pre priaznivcov a fanúšikov železníc sme odviezli motorovým vozňom M 131.1053 zvláštne nostalgické vlaky na trati:

  • Zvolen – Hronská Dúbrava – Banská Štiavnica spojenú s prehliadkou artefaktov bývalej úzchorozchodnej železnice
  • Medzištátny vlak "Mylius Expres" v trati Bratislava – Púchov - Horní Lideč – Valaské Meziříčí  - Kořivnice a späť spojenú s prehliadkou výrobcu motorových vozňov rady M 131 TATRA  Kopřivnice a návštevou múzea

Parnú lokomotívu 422.0108 z roku 1908 – kotol z roku 1902 bolo v roku 2005 možné uvidieť v čele mimoriadny vlakov pri oslavách výročí trate a rôznych podujatiach v tratiach:

  • Bratislava-východ - Podunajské Biskupice  v rámci celoslovenského zrazu historických  vozidiel v Bratislave
  • Rožňava – Turňa nad Bodvou pri oslavách 50. výročia trate

Pri týchto všetkých akciách sme nezabudli ani na tých najvďačnejších cestujúcich  - malé deti. Spolu so sponzormi sme pre ne vypravili zvláštne vlaky po zvolenských spojkách s názvom „S fučiacim býčkom za Mikulášom“. Odviezli spolu  takmer 800 detí zo zvolenských škôl, škôlok , špeciálnej  školy a detského domova v Tŕní.

Opravárenská činnosť členov klubu bola v roku 2005 zameraná a pokračovanie opravy parnej lokomotívy 354.11 kde bola dokončená oprava častí pojazdu a v spolupráci s ŽSR sa pokračuje v jeho kompletizácii a zaviazaniu rámu lokomotívy. Pokračuje oprava parného kotla, ktorý sa pripravuje na orientačnú tlakovú skúšku pred výmenou rúr, dokončuje sa oprava spojníc vrátane výroby chýbajúcich a poškodených celkov lokomotívy.

Motorový vozeň M 131.1053 bol v roku 2005 podrobený rozsiahlej údržbe spaľovacieho motora, prevodovky, kompresora, interiéru ako aj prepísaným revíziám a defektoskopickej kontrole.

Pokračovali práce na oživení motora Tatra Boxer zo železničnej drezinky TATRA 15/52, ktorý sa po 40 rokoch od zastavenia a 3 rokoch kompletnej opravy znovu roztočil vlastnou silou. Oprava drezinky pokračuje renováciou častí kapoty, prípravou na Lak I ako i opravou sedačiek.

Na osobných železničných vozňoch rady Ci bola vykonaná kompletná oprava okenných rámov, remeňov a skiel.

Počas celého roka  sme zabezpečovali prevádzkyschopnosť ďalších historických vozidiel v našej starostlivosti a to 422.0108, T 678.0012, BN 60 a všetkých železničných vozňov.

Okrem prevádzky a opravárenskej činnosti Klub historickej techniky vydal aj sériu pohľadníc zo železničnými námetmi a plagát s kalendárom na ROK 2006.

Ako sami vidíte nie je toho málo čo sa nám v našich skromných  podmienkach v roku 2005 podarilo uskutočniť. Svoju činnosť  by sme však nemohli vykonávať bez spriaznených duší, fanúšikov a priaznivcov z celého Slovenska a zo všetkých železničných spoločností. Za ich pomoc i podporu im chceme aj touto formou poďakovať.

Členovia Klubu historickej techniky sa svojou činnosťou, ktorá je pre nás všetkých dobrovoľným koníčkom  snažili priblížiť historické vozidlá čo najširšej verejnosti, reprezentovať um a dôvtip slovenských železničiarov ako doma na Slovensku  tak aj v zahraničí. To či sa nám podarilo vrátiť čaro a romantiku dávnych čias spojenú s jazdou parnej lokomotívy môžete najlepšie posúdiť vy priaznivci a fanúšikovia železníc.

V nasledujúcom roku 2006 máme pre sebou postavené smelé ciele zamerané na pokračovanie opráv vozidiel   ako aj na organizáciu mnohých podujatí. To ako sa nám ich podarí zorganizovať závisí nielen od členov KHT ale aj mnohých z Vás. V tejto činnosti nemôžete uspieť ako jedinec, samorast. Vždy je potrebná pomoc a pomocná ruka. Takouto pomocnou rukou môže byť aj poukázanie 2 % zo zaplatených daní z príjmu fyzických osôb za rok 2005.

Klub historickej techniky pri rušňovom depe Zvolen je neziskové občianske združenie spĺňajúce podmienky zákona NR SR č. 595/2003 o dani z príjmov v znení neskorších predpisov umožňujúce dobrovoľné poukázanie 2 % zaplatenej dane z príjmu.

Kto môže poukázať 2 % zo zaplatenej dane z príjmu za rok 2005 ?

Každý kto, ktorý má príjmy: 

  • zo závislej činnosti (zo zamestnania),
  • zo živnosti (SZČO),
  • z podnikania vykonávaného na základe iného ako živnostenského oprávnenia podľa osobitných predpisov (napr. komerční právnici, audítori, daňoví poradcovia),
  • z inej zárobkovej činnosti (napr. znalci, tlmočníci, novinári),
  • z príjmov z kapitálového majetku, z prenájmu a ostatných príjmov.

Výška 2 % z dane musí byť minimálne 20 Sk a môže byť poukázaná len v prospech jednej právnickej osoby.

Ako možno poukázať 2 % zo svojej zaplatenej dane?

  1. Zamestnanec, ktorý do 15.februára 2006 požiada zamestnávateľa (mzdovú učtáreň) na základe  žiadosti o ročné zúčtovanie zaplatených preddavkov na daň z príjmov, vyplní tlačivo „VYHLÁSENIE  o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby....“,  ktoré je prílohou výzvy alebo je k dispozícii v mzdovej učtárni: priezvisko, meno, rodné číslo a adresu trvalého bydliska (ulica a číslo, PSČ, názov obce, štát a číslo telefónu), miesto, dátum  a podpis. Sumu zodpovedajúcu 2 % zaplatenej dane doplní až z tlačiva „POTVRDENIE O ZAPLATENÍ DANE z príjmov zo závislej činnosti“, ktoré mu na požiadanie vydá  mzdová učtáreň.

  2. Právnické osoby a fyzické osoby, ktoré si daňové priznanie robia sami môžu 2 % z daní poukázať vyplnením príslušných políčok priamo v tlačivách daňového priznania.


Potrebné tlačivá na poukázanie 2 % z daní pre zamestnancov:


Údaje pre samoplatcov dane a právnické osoby:

Obchodné meno, alebo názov: Klub historickej techniky pri Rušňovom depe Zvolen
Sídlo: Môťovská cesta 1, 960 03 Zvolen
Právna forma: občianske združenie
IČO: 319 22 830


Vážení priatelia, verím že využijete možnosť slobodne sa rozhodnúť o spôsobe využitia 2% zo zaplatenej dane z príjmu fyzických osôb. Jej poukázaním Klubu historickej techniky výrazne pomôžete k záchrane a oprave technických pamiatok ako aj prevádzkovaniu. Spolu môžeme priblížiť vôňu dymu a valcového oleja aj tým čo ho nikdy v prevádzke nevideli. Pomôžte nám udržať pri živote jedny z posledných parných lokomotív  na Slovensku. 

Z Vašu podporu Vám vopred v mene členov Klubu historickej techniky vopred ďakujem.

Ing. Oravec Peter
Predseda KHT Zvolen