Pozvánka na 3. stretnutie modulov v Bojniciach

7.2.2006 18:00 Zdeno Janeček

Pozvánka na 3. stretnutie modulov  v Bojniciach

Klub železničných modelárov v Bojniciach usporiada už v poradí 3. ročník stretnutia prevádzkovateľov modulových koľajísk a železničných modelárov, priaznivcov nielen „malých“ železníc, ale aj širokú laickú verejnosť. Počas tohto stretnutia budú prebiehať aj Majstrovstvá Slovenskej republiky v železničnom modelárstve. Stretnutie bude prebiehať v dňoch 20.– 23.4.2006 v Mestskom kultúrnom a spoločenskom stredisku v Bojniciach za podpory mesta Bojnice.

Všetko to začalo v roku 2003, keď si partia priaznivcov modulov z KŽM Bojnice povedala, že si postaví modulové koľajisko. Koľajisko bolo postavené ešte podľa starej normy t. j. šírka modulu 300 mm a bolo stavané výhradne pre klubové účely a nie pre účely stretnutí. V roku 2004 sme sa podujali zorganizovať 1. stretnutie „modulov“ na Slovensku, ktoré sa konalo 2. – 4. 4.2004 v Bojniciach. Táto akcia bola pre nás veľká neznáma, lebo sme nemali predstavu koľko prevádzkyschopných modulov u nás na Slovensku máme. Pozvali sme snáď všetkých modelárov, ktorých sme poznali /ostatných prosím o prepáčenie/. Akcia sa začala v piatok stavbou našej malej dvojkoľajnej modulovky. Bol to iba ovál v tvare piškóty lebo nič iné sa nepodarilo poskladať – nedostatok modulov. To iba naznačilo problém, že na Slovensku sa tejto „ záľube“ asi mnoho ľudí nevenuje.

Cieľom tohto stretnutia nebola ani tak stavba niejakého väčšieho koľajiska a simulovanie  skutočnej prevádzky podľa GVD, ako spojiť ľudí ,ktorí by v budúcnosti o takéto akcie mali záujem a snahu dostať stretnutia na potrebnú technickú úroveň. Na prekvapenie účasť predčila naše očakávania. Prišli snáď všetci modelári zo Slovenska, prišli aj kolegovia zo susedných Čiech /Zlína, Bohumína,Prahy/. Nakoľko nie všetci mali hnacie vozidlá vybavené dekodérmi na DCC prevádzku jazdilo sa po jednej koľaji „digitálne“ a po druhej „analógovo“. Prezentovalo sa veľa krásnych modelov parných  ale aj moderných lokomotív a ucelených osobných aj nákladných súprav. Akcia bola samozrejme prístupná verejnosti, z čoho mali azda najväčšiu radosť tí najmenší obdivovatelia. 

Po akcii sa nám ozvali aj ľudia o ktorých sme nevedeli. Títo sa pravidelene zúčastňovali na stretnutiach v Českej republike. Slovo dalo slovo a začala bližšia spolupráca. Začali sme stavať nové moduly podľa normy Fremo, tak aby boli mechanicky aj elektricky kompatibilné. Tohtoročné snaženie
vyústilo do 2. stretnutia konaného 14. – 17.4.2005 opäť v Bojniciach, kde sa už stavalo nie celkom náhodne, ale podľa vopred pripraveného layoutu. Samozrejme prevádzka bola plne „digitálna“ a jazdilo sa síce trochu nesmelo podľa GVD. Na stretnutí sa zúčastnili majitelia modulov z Bratislavy, Bojníc, Žiliny, partia modelárov z Košíc, kolegovia z českého klubu Ostramo, zo Zlína, ale aj zo susedného Maďarska. Zostavený layout 2005 a článok na webe o tomto stretnuti. 

Jazyková bariéra vôbec nebola problémom, nakoľko sme  mali medzi nami rečovo nadaných kolegov, ktorí zabezpečili potrebnú odbornú komunikáciu. Ich klub sa zaoberá tiež stavbou modulov, tak sa prišli pozrieť a povymieňať skúsenosti. Skalná partia sa zhodla, že by bolo dobré stretnúť sa aj viac krát do roka a utriaslo sa také komorné stretnutie v Handlovej – okres Prievidza. Tu sa testovala nová digitálna ústredňa aj s ovládačmi Hugo. Layout bol vopred prispôsobený rozmerovým možnostiam sály. Článok na webe.

Jazdilo sa čiastočne podľa pripraveného GVD, čo bola zároveň generálka pre obsluhujúci personál staníc, ale aj pre „rušňovodičov“. Opäť nechýbali kolegovia z Maďarska. V Handlovej mala premiéru aj nakládka štrku priamo zo zásobnika do vozňov z dielne Zdena Janečka zo Žiliny. Akcia bola usporiadaná ku Dňu železničiarov a bola samozrejme verejnosti prístupná. Počet priaznivcov „modulov“ sa pomaly ale predsa začína rozrastať z čoho vyplynula požiadavka na vznik databázy modulov, hnacích vozidiel, osobných a nákladných vozňov, ktorú sa podujali spracovať kolegovia zo Žiliny.

Podrobnosti k stretnutiu, prihlášku, návratku a ostatné technické podrobnosti nutné pri účasti na tomto stretnutí nájdete na internetovej adrese www.railweb.acs.sk, kde budú zverejňované priebežné aktuality a fórum. Bude to informácia aj pre ostatných, snáď ešte váhajúcich.
      
Za pár chvíľ strávených čítaním tohto článku Vám ďakujú a na Vašu účasť sa tešia členovia organizujúceho KŽM v Bojniciach.

Súvisiace odkazy