V budúcom roku chce rakúska štátna železničná spoločnosť OBB začať stavať prepojenie letiska na súčasnú železnicu

2.2.2006 10:15 -po-

V budúcom roku chce rakúska štátna železničná spoločnosť OBB začať stavať prepojenie letiska na súčasnú železnicu

V Rakúsku už hovoria o delení úloh medzi viedenským a bratislavským letiskom. Letiská namiesto toho, aby išli proti sebe, pôjdu spoločne proti svojim konkurentom. Sú nimi letiská Zürich, Mníchov, Budapešť a Praha. Tak ako sa zo západného Slovenska a východného Rakúska bude vytvárať prirodzený hospodársky celok, to isté sa bude diať aj s letiskami.

Každé z letísk bude mať vlastnú sféru činnosti. Viedeň bude prestupnou stanicou pre cestujúcich diaľkových letov z jedného smeru do druhého, kým z Bratislavy budú lietať cestujúci z východiskového do konečného letiska s medzipristátiami. Okrem toho bude Bratislava aj centrálou pre obsluhu lacných leteckých spoločností a charterových letov.

Podmienkou na to, aby sa ciele podarilo realizovať, je zlepšenie dopravného spojenia oboch letísk. Prvým krokom v tomto smere bude vybudovanie trate pre vlaky CAT (City Airport Train), ktoré by malo hotové do roku 2009. Rakúske ministerstvo dopravy predpokladá, že železničné prepojenie oboch letísk by mohlo byť realitou až v roku 2011.

Bude na to potrebné vybudovať približne 16-kilometrové prepojenie na rakúskom území, v Bratislave dva kilometre chýbajúce k infraštruktúre ŽSR.

foto CAT