Koniec trolejbusovej dopravy v Banskej Bystrici

30.12.2005 10:10 -mm- Zdroj: SAD Zvolen, IMHD.SK

Koniec trolejbusovej dopravy v Banskej Bystrici

Aj keď sa táto informácia netýka priamo železničnej dopravy je ukončenie prevádzky trolejbusovej dopravy v Banskej Bystrici dôležitým medzníkom. Trolejbusy výjdu na svoju poslednú cestu dňa 31.12.2005, od 1.1.2006 bude prevádzkovateľom MHD v Banskej Bystrici SAD Zvolen. Podnik, ktorý trojebusmi nedisponuje a ani neplánuje využitie banskobystrických trolejbusov. Ekologická mestská hromadná doprava v Banskej Bystrici končí.

Hlavnými argumentmi na ukočenie trolejbusovej dopravy v Banskej Bystrici je vysoká nákladovosť na prevádzku a údržbu trolejbusov. SAD Zvolen už na svojich stránkach zverejnila aj nový cestovný poriadok mestskej hromadnej dopravy vo Zvolene platný od 1.1.2006.

Stránka IMHD.SK informuje o mimoriadnej poslednej jazde trolejbusom, ktorá sa uskutoční dňa 31.12.2005 so začiatkom o 13:30 hod. pred železničnou stanicou. Trasa trolejbusu povedie cez Námestie slobody, Úsvit, Rooseveltovu nemocnicu, Internátnu, Tulskú, HM Tesco do Vozovne TD v Kremničke, kde sa uskutoční prehliadka vozovne. Následne sa trolejbus vráti po trase linky č. 2 na železničnú stanicu. Účastníkov povezie najstarší trolejbus v Banskej Bystrici s číslom 1001, ktorý je zároveň aj prototypom Škoda 14 Tr pre napätie 750 V.

Trolejové vedenie, ktorého výstavba si vyžiadala značné investície tak ostane nevyužité. Aby sa však predišlo rozkrádaniu trolejové vedenie by malo podľa slov zástupcov mestského zastupiteľstva ostať pod napätím.

Foto: ilustračné, zdroj IMHD.SK.