Zličínský Siemens už dodal väčšinu vlakov pre olympiádu

22.12.2005 10:38 -po-

Zličínský Siemens už dodal väčšinu vlakov pre olympiádu

Firma Siemens koľajové vozidlá z pražského Zličína dokončuje zákazku pre olympijské hry v Turíne. Väčšinu zo 46 vlakov takzvaného ľahkého metra za celkom 82 miliónov eur (zhruba 2,5 miliardy korún) je podľa dnešných Hospodárskych novín už v mieste hier a v januári začnú skúšobné jazdy.

Do ostrej prevádzky majú byť vlaky metra jazdiace na pneumatikách nasadené tesne pred zahájením zimnej olympiády v polovici februára budúceho roku.

Nové súpravy majú pomôcť zvládnuť príval státisícov návštevníkov grandióznej športovej udalosti, na ktorú sa už predalo pol miliónu lístkov.

"Vlaky budú špeciálne vyfarbené pre olympijské hry," povedal šéf Siemensu v Česku Pavel Kafka. Podľa neho sa na ich výrobe podieľa i množstvo českých subdodávateľov hutného a spojovacieho materiálu, časť výstroja vlaku sa doviezla z Nemecka a ďalších krajín.

Zličínský závod Siemensu prevzal výrobu vozov z Nemecka vlani, keď začal vyrábať vlaky ľahkého metra za miliardy korún pre francúzske mesto Toulouse. Ľahké metro už jazdí napríklad i v Paríži na jednej z diaľkových tratí. O novom type metra uvažuje tiež Praha. "Jeho prednosťou je, že je podstatne tichšie. A výstavba betónového vodiča, v ktorom sa metro pohybuje, je lacnejšie ako klasická trať," Povedal obchodní riaditeľ výrobcu Inekon Group Josef Dvořák.
Zličínský podnik pôvodne vyrábal električky a patril do pražského koncernu ČKD. Vtedajší ČKD Dopravní systémy však skrachovali a nemecký Siemens je odkúpil pred štyrmi rokmi za tri štvrte miliardy korún.