SPA – samoobslužné predajné automaty

21.12.2005 20:00 Štb

SPA – samoobslužné predajné automaty

V jednom z diskusných fór sa rozvinula debata na tému „automatov na lístky“, a keďže o tom niečo viem, rozhodol som sa zosumarizovať informácie mne dostupné a tak oboznámiť aj ostatných návštevníkov týchto stránok s týmto výmyslom. Niektoré otázky tak budú zodpovedané, určite však nie všetky, pretože ani ja nemám komplexné informácie.

SPA vyrába firma EMtest zo Žiliny pod označením EM 526i. Automat umožňuje výdaj cestovného lístka rôznych druhov do vzdialenosti 50km. Obrazovka nie je dotyková, ale po jej obvode sú dosť robusné tlačidlá na ovládanie menu. To je celkom prehľadné a zrozumiteľné. Automat „papá“ mince v hodnote 1, 2, 5 a 10 Sk, vydáva však len 1, 2 a 5 korunové mince. Vie hovoriť štyrmi jazykmi: slovensky, anglicky, nemecky a poľsky. Má dokonca aj pripojenie k sieti Ethernet, ale to sa asi v našich podmienkach nevyužije. Priestor pre priloženie karty bude na Slovensku tiež iba na okrasu, pretože pokiaľ viem, zatiaľ sa s takýmto využitím nepočíta. Chcelo by to totiž pripojenie do siete bankomatov. Na to je tam ten Ethernet, ktorým sa dá tiež automat kontrolovať na diaľku. Používanie papierových bankoviek je tiež len v rovine zbožných želaní ZSSK. Rozmery prístroja sú 600x1500x600mm a jeho hmotnosť je 150kg.

Prvý SPA bol sprevádzkovaný v lete tohto roku v Tatranskom Lieskovci. Jeho inštaláciu si všimli aj v TV JOJ, ktorí o ňom natočili reportáž do spravodajskej relácie. Už tam bolo položených niekoľko nezodpovedaných otázok ohľadom jeho prevádzky. Ďalších deväť automatov malo byť inštalovaných v Bratislave a blízkom okolí. Pre zložitú realizáciu elektrickej prípojky bolo upustené od umiestnenia SPA na stanici Bratislava - predmestie. Namiesto toho boli vybraté Podunajské Biskupice. Ďalšie SPA mali byť na staniciach resp. zastávkach Ivanka pri Dunaji, Bratislava – Vajnory, Svätý Jur, Pezinok zast., Trnava, Bratislava – Nové Mesto a dva kusy na Bratislavskej hlavnej stanici. Nakoniec z tohto plánu vypadla aj hlavná stanica a Bratislava – Nové Mesto, pretože požiadavky energetikov na samostatné meranie, nemožnosť doplnenia existujúcich rozvádzačov a veľká vzdialenosť od existujúcich energetických rozvodov by spôsobila  nežiaduci nárast nákladov. Mramorové steny, do ktorých sa nedá sekať a nesmie sa na nich prilepiť lista, sa tiež ukázali ako problém.

Bol som sa pozrieť v Podunajských Biskupiciach a len som nechápavo krútil hlavou. To sa nedali umiestniť vysvetlivky pre cestujúcich na automat lepšie? Veď po dohovore s výrobcom mohli byť na nejakom štítku, ktorý by nijako nenarúšal vzhľad automatu a bol by jeho súčasťou. To upozornenie by krajšie nalepilo aj dieťa zo škôlky!!!

Cestujúci musí mať pri nástupe v stanici vybavenej SPA zakúpený lístok, pretože inak zaplatí vo vlaku prirážku. Nestalo sa Vám však už, že ste pri sebe mali iba papierové bankovky? Čo potom? Čo v prípade ak sa na stanici zíde väčší počet cestujúcich a všetci si nestačia lístok kúpiť? To sa týka najmä T. Lieskovca, kde je predpoklad veľkého pohybu turistov najmä v zimných a letných mesiacoch. V Bratislave toto asi nehrozí. A čo ak bude automat pokazený? Sprievodca vraj má povinnosť pohľadom skontrolovať či je automat funkčný alebo nie. Je to naozaj tak?

Galéria