V Štrasburgu rokuje Európsky parlament o zlepšení práv cestujúcich vo vlakoch

28.9.2005 10:54 Hudec Štefan Zdroj: Rozhlasová stanica Expres

V Štrasburgu rokuje Európsky parlament o zlepšení práv cestujúcich vo vlakoch

Pri počúvaní rozhlasu ma zaujala správa na rozhlasovej stanici Rádio Expres. Podarilo sa mi získať prepis nahrávky.

Mária ŠKAROHLÍDOVÁ, moderátorka:
"Železnice budú podobne ako letecké spoločnosti platiť odškodnenie za nekvalitné služby. Ak vám bude meškať vlak, železnica vám musí vrátiť časť z ceny lístka. O zlepšení práv cestujúcich vo vlakoch dnes v Štrasburgu rokuje Európsky parlament."


Štefan HUDEC, redaktor:
"Predstavte si, že cestujete rýchlikom z Košíc do Banskej Bystrice a váš vlak mešká viac ako hodinu. Železnice vám budú musieť vrátiť štvrtinu z ceny lístka. Aspoň tak to navrhuje Európsky parlament. Výška odškodnenia bude rásť podľa toho, aké dlhé je meškanie vášho vlaku. Téme sa v europarlamente venuje poslankyňa Zita PLEŠTINSKÁ."


Zita PLEŠTINSKÁ:
"Spravodajca navrhuje, aby to bolo pri hodine, to znamená, že tam by mal dostať 25 % z ceny lístka, pri dvojhodinovom 50 % a pri trojhodinovom 75 %."


Š. HUDEC:
"Železnice by sa mali podľa predstáv únie otvoriť aj väčšej konkurencii. Do roku 2008 v medzinárodnej doprave a o štyri roky neskôr aj v národnej. V praxi to bude znamenať, že naše železnice stratia monopol a v osobnej doprave im budú konkurovať aj iní prepravcovia."


A. PLEŠTINSKÁ:
"Ja si myslím, že liberalizácia je potrebná, pretože tak ako v leteckej doprave si máme možnosť vybrať lietadlo tej-ktorej spoločnosti, tak je to potrebné aj v železničnej doprave."


Š. HUDEC:
"Cieľom týchto opatrení je zlepšenie služieb pre cestujúcich. Ak bude na železniciach väčšia konkurencia, môžu klesnúť ceny lístkov a zlepší sa aj kvalita prepravy."