Hranicu chráni unikátna technika

9.9.2005 11:07Zdroj: HOSPODÁRSKE NOVINY

Hranicu chráni unikátna technika

Pätnásť kamiónov za hodinu dokáže skontrolovať nové zariadenie na prezeranie vozidiel a kontajnerov, ktoré včera uviedli do prevádzky na cestnom hraničnom priechode s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom. Jedným z komponentov tohto unikátneho inšpekčného systému, ktorý má hodnotu 2,8 milióna dolárov, zhruba 86 miliónov korún, je elektrónový urýchľovač častíc. Vytvára žiarenie pomocou elektrického prúdu.

Pretože urýchľovač nie je žiarič ako napríklad kobalt, neohrozuje životné prostredie, ani osoby, ktoré s ním pracujú, alebo sú v jeho blízkosti. Žiarenie neublíži ani osobám, ktoré by sa k nám chceli dostať ukryté v nákladnom aute.
Ako uviedol pre HN bývalý predseda Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Dušan Podhorský, skener tohto systému dokáže s presnosťou na 1,4 milimetra rozlíšiť druh prevážaného nákladu. To uľahčí odhaľovať na hraniciach pašovaný tovar, medzi ktorý patria napríklad cigarety, alkohol a pohonné látky.

Kontroluje hranicu EÚ

Kontrolné zariadenie dostalo Slovensko ako dar od čínskej vlády. Podľa hovorkyne Colného riaditeľstva SR Silvie Balázsikovej, na iných hraničných priechodoch takýto systém nemáme. Aj keď je zatiaľ jediný, znamená veľkú pomoc v boji proti porušovaniu colných a daňových predpisov. Na zabezpečenie prevádzky sa vytvorilo špeciálne oddelenie, ktoré patrí k Colnému úradu v Čiernej nad Tisou.
Generálny riaditeľ Colného riaditeľstva SR Jozef Gönczöl zdôrazňuje význam tohto zariadenia na zabezpečovanie vonkajšej hranice Európskej únie. „Na Slovensku neexistuje žiadny iný, s ktorým by sa dal porovnať a ktorý by slúžil na ochranu ekonomických záujmov štátu a celého európskeho spoločenstva,“ dodal Gönczöl. Číňania vyškolili na jeho obsluhu dvoch odborníkov colnej správy, ktorí zaučili ďalších colníkov.
Prísnejšie aj na železnici

Podhorský pripomína, že Vyšné Nemecké nie je prvým a zároveň posledným miestom, kde sa inštalujú špičkové kontrolné systémy. Ďalšie majú byť napríklad na železnici. Túto informáciu potvrdil HN Marek Kunc zo Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia.

Podhorský odporúča, aby tieto zariadenia mali jedného výrobcu. „Poliaci ich kúpili už deväť. Všetky od jednej čínskej firmy. Číňania si u nich otvorili aj filiálku. Mohli by sme to využiť pri servise a dovoze náhradných dielcov. Záleží však na tom, kto vyhrá tendre na dodávku ďalších kontrolných systémov,“ dodal.
Celá trať od vchodu do železničnej stanice Čierna nad Tisou po štátnu hranicu s Ukrajinou sa má sústavne monitorovať. Podľa Kunca sa vlakové súpravy nedajú dôkladne kontrolovať v kontrolnom prehliadacom priestore, pretože príslušníci hraničnej a cudzineckej polície nie sú na to technicky vybavení.

V prehliadacom priestore sa má inštalovať monitorovací systém, ktorého súčasťou budú otočné termovízne kamery a detektor, ktorý dokáže zachytiť zvýšený obsah kysličníka uhličitého. Tak sa dá zistiť, že vo vagóne je človek, alebo zviera, pretože dýchaním produkujú oxid uhličitý. Termokamery odhalia nielen živú bytosť, ale aj tovar. Lebo človek, ako aj uhlie, drevo a iné produkty, majú svoje „tabuľkové“ teploty. Tak sa dá zistiť v železničnom vozni aj balíček, prípadne zbraň a iné predmety. V Čiernej nad Tisou a Maťovciach majú byť tieto systémy uvedené do prevádzky koncom budúceho roka.