Výstava Sebastiao Salgada na železničných staniciach - Posledná šanca na zhliadnutie

2.11.2005 9:00Zdroj: ŽSR

Výstava Sebastiao Salgada na železničných staniciach - Posledná šanca na zhliadnutie

Železnice Slovenskej republiky sa spolu so Železničnou spoločnosťou Slovensko, a. s., stali partnermi fotografickej výstavy svetoznámeho fotografa Sebastiao Salgada pod názvom WORKERS, ktorú po Českej republike prináša Leica Gallery Prague (www.lgp.cz) a reklamná agentúra Konting z Prahy aj na Slovensko. Foto: www.lgp.cz. DOPLNENÉ!

Projekt svetovo uznávaného fotografa Sebastiaa Salgada „WORKERS“ sa uvádza ako putovná výstava, a to v pravom zmysle slova. Výstavná expozícia je inštalovaná v troch, pre galerijné účely špeciálne upravených poštových vagónoch a takto celkom novo pojatý umelecký projekt bude k dispozícii návštevníkom na železničných staniciach jednotlivých miest.

Doménou Sebastiaa Salgada je humanisticky zameraný fotografický dokument, ktorý priviedol k absolútnej dokonalosti a v ktorom patrí medzi svetovú špičku. Pracuje na dlhodobých sociologicky orientovaných fotografických projektoch, ktoré sú vždy komplexne spracovanou štúdiou závažných spoločenských javov. Tak je tomu aj s projektom Workers, ktorý vznikal počas 6 rokov v 27 krajinách sveta a Salgado v ňom neopakovateľným spôsobom zachytil pomaly miznúci svet manuálnej práce a jeho premeny v kontexte konca 20. storočia. Jeho čiernobiele vysoko efektívne estetické fotografie sú realistickým zobrazením žijúcich ľudí spolu s prostredím, v ktorom žijú. Snímky diváka zavedú na veľa miest doslova po celej našej planéte – vidíme dych berúce ľudské mravenisko robotníkov zlatých baní v Brazílii, matku s deťmi nekonečne a trpezlivo zbierajúcu čajové lístky na plantáži v Rwande, dramatický boj medzinárodných tímov pri likvidácii požiarov ropných vrtov po konflikte v Zálive (tieto snímky sú výrečným dôkazom toho, že ani špičková technika by nič nedokázala bez odhodlaného ľudského úsilia)... Fotografie sú veľmi pestrou a príťažlivou mozaikou, ktorá je najmä pre diváka z tzv. vyspelého sveta v mnohom objavná a je pripomienkou toho, čo je skryté za vecami, ktoré bez úcty a celkom samozrejme užívame. Salgado tvorí s porozumením a bez pátosu, o to viac jeho dokonalé obrazy vecného ľudského snaženia zaujmú a poskytnú silný zážitok.

LGP sa rozhodla uviesť výstavu spôsobom, ktorý nielen umocní vyznenie Salgadovych fotografií, no bude aj otvorením nových ciest ako divákovi umenie predkladať. To, že výstava príde sama k ľuďom, prelamuje hradby, ktoré často medzi umením a divákom stoja, a vytvára z výstavy široko dostupnú a s nadšením prijímanú udalosť – čo potvrdilo trojmesačné putovanie výstavy po 12 mestách Českej republiky. Železničné stanice doslova ožili , miesto, kde sa inokedy ľudia v zhone míňajú, im poskytlo nečakaný zážitok.

Realizácia veľkých výstavných projektov  touto mobilnou formou je vyústením programovej koncepcie galérie, ktorá dúfa, že sa jej podarí založiť tradíciu každoročne sa opakujúcich výstav vo vlaku. Galéria si cení možnosti spolupracovať so Železničnou spoločnosťou Slovensko a Železnicou Slovenskej republiky, ktorých podpora je pre úspech projektu zásadná a potrebná. Práve toto spojenie zdanlivo nesúrodých inštitúcií v sebe ukrýva ohromný potenciál – osloviť široké publikum a zasadiť umeleckú výpoveď o svete do nových súvislostí a urobiť z nej organickú súčasť života moderného človeka.

Harmonogram výstavy je stanovený nasledovne:

  • 9. 8. -  14. 8.    Bratislava hl.st.
  • 16. 8. -  21. 8.  Žilina
  • 23. 8. -  28. 8.  Poprad - Tatry
  • 30. 8. -   4. 9.  Košice
  •  6. 9. -  11. 9.  Trenčín
  • 13. 9. -  18. 9.  Piešťany  (medzinárodný filmový festival)
  • 20. 9. -  25. 9.  Prešov
  • 27. 9. -   2.10.  Humenné
  • 4.10. -    9.10.  Banská Bystrica
  • 11.10. - 16.10.  Zvolen
  • 18.10. - 23.10.  Nitra
  • 26.10. - 30.10.  Bratislava - Petržalka
  • 31.10. -   6.11.  Bratislava - Bratislava – hl.st. - Múzeum dopravy v rámci Mesiaca fotografie

Výstava prebieha denne v čase 10.00 - 20.00, okrem prvého dňa v každej stanici kedy je výstava prístupná v čase 14.00 - 20.00.

Prajeme Vám príjemný zážitok z výstavy!

Železnice Slovenskej republiky, Železničná spoločnosť SLOVENSKO, a.s., a VLAKY.NET