Zastávka Žilina – Solinky začala slúžiť verejnosti

21.7.2005 8:46 Marek Bičan

Zastávka Žilina – Solinky začala slúžiť verejnosti

Žilina - Dnes, 21. júla 2005, na železničnej zastávke Žilina – Solinky zastal prvý vlak. Po viac ako desiatich rokoch snahy zo strany mesta Žlina o zriadenie tejto zastávky sa plány zmenili na skutočnosť. Prvý spoj - Os 3802, zastal na zastávke o 5.hodine.

S budovaním zastávky sa začalo ešte v roku 2004. Financovanie stavby zabezpečili združenými finančnými prostriedkami mesto Žilina, Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) – zastrešenie investorsky - a dodávateľské firmy, ktoré robili určité práce aj na vlastné náklady, takže nástupište trochu „zasponzorovali“. Náklady sa vyšplhali na približne 1 milión korún (údaj je z februára 2005). Sponzorom ešte ostáva dokončiť vybudovanie kovového prístrešku v časti nad automatom na predaj lístkov, základy sú už vybetónované. Automat na lístky zabezpečil DPMŽ (Dopravný podnik mesta Žiliny), ktorý osadil automaty na všetky železničné zastávky na tejto trati. Od druhej zmeny GVD je zastávka uvádzaná aj v cestovnom poriadku ŽSR ešte aj s poznámkou – odo dňa vyhlásenia. Nájdeme ju na trati 126 Žilna – Rajec. Pôvodne sa so začatím prevádzky na zastávke plánovalo od polovice júna, neskôr od 1. júla 2005 a po dotiahnutí „papierovačiek“ sa zastávka otvorila až dnes. Zastávka je súčasťou Žilinského regionálneho integrovaného dopravného systému (ŽRIDS), v rámci ktorého prispeje k zlepšeniu náväznosti medzi rajeckou železnicou a žilinskou MHD vytvorením nového prestupného uzla Žilina - Solinky (železničná trať) - Rajecká, mliekarne (autobusové linky č. 2 a 22) - Smreková (trolejbusové linky č. 3, 4, 5, 7, 15, 17).

Na záver by sa jej patrilo popriať dostatok spokojných a kultúrne sa správajúcich cestujúcich, aby sa jej vandalská ruka dotkla čo najmenej. A opodstatnenosť tejto novovybudovanej zastávky ukáže čas.

Pozn.: Fotodokumentácia je z mesiaca jún 2005. Na zastávke už pribudla aj modrá tabuľa s bielym písmom ŽILINA- SOLINKY.

Foto: Marek Bičan

Galéria