Kamióny zaplatia do 6 korún na kilometer

12.7.2005 10:36 Pio / Pravda

Kamióny zaplatia do 6 korún na kilometer

Dlho som rozmýšľal, či túto aktualitu uverejniť. Nakoniec som sa rozhodol, že áno. Predpokladám, že sa rozprúdi debata o výške poplatku za dopravnú cestu. Podľa www stránky ŽSR (www.zsr.sk/generate_page.php?page_id=213) je cena za dopravnú cestu tarifikovaná pre nákladné vlaky je v rozmedzí 196 až 286 sk/vlkm, podľa kategórie trate, plus prístupový poplatok a hmotnosť vlaku.

Je zaujímavé, že oba cenníky vydáva štát. Mám dojem, že cenotvorba je trocha neproporciálna, respektíve skladba ceny je nesprávna. Pri vlakoch je cca 90% ceny orientovaných na VLKM. To znamená, že čím dlhší a ťažší, tým lacnejší. Extrémne vyrátané 40 tonový vlak za 1 km zaplatí min 196 Sk/km a kamión do 6 Sk/km.

Denník Pravda píše:

Presne o rok sa má zaviesť elektronické mýto na diaľniciach pre nákladné autá. Majiteľ Avie by mal za cestu zo Žiliny do Bratislavy zaplatiť mýto približne 400-480 Sk. Kamión by malo stáť využitie tejto trasy 800-1100 Sk.

Mýto na slovenských diaľniciach pre nákladné autá by malo dosahovať sumy medzi 2-5,70 Sk na kilometer. Menšie nákladné autá by mali platiť 2-2,40 Sk, väčšie nákladné autá 4-5,70 Sk. Uvádza sa to v materiáli o budovaní elektronického mýta na Slovensku, ktorý vypracoval rezort dopravy. Definitívne sadzby nakoniec určí vláda.
V súčasnosti malé nákladné autá zaplatia za jednodňovú nálepku 200 a veľké 300 Sk. Vodiči nákladných áut, ktorí využívajú diaľnice pravidelne, však kupujú ročné nálepky, ktoré ich stoja 7500 alebo 15.000 Sk.

"Podľa odborných štúdií, z ktorých sme vychádzali, nákladné auto ušetrí pri ceste po diaľnici asi 5,40 Sk na kilometer. Časť týchto peňazí môžeme vybrať v podobe mýta. Musíme však trafiť presnú hranicu tak, aby bolo na splácanie diaľnic, ale aby majitelia áut boli ešte motivovaní jazdiť po diaľniciach. Odhadujeme, že je to v priemere asi 4 Sk na kilometer," doplnil Peter Barek, šéf sekcie cestnej infraštruktúry na ministerstve dopravy.

Osobné autá by mali za rýchle cesty platiť od roku 2013. Predpokladá sa, že to bude okolo 85 halierov za každý kilometer. Cesta z Košíc do Bratislavy by potom znamenala zaplatenie mýta okolo 390 Sk. Motoristi by pritom na budúci rok pri spustení elektronického výberu mýta mali mať spoplatnených asi 1000 kilometrov ciest. Približne polovica sú diaľnice a rýchlostné cesty a ostatok cesty prvej triedy. Od roku 2013 by to malo byť až takmer 1700 kilometrov spoplatňovaných ciest, pričom až 930 kilometrov by mali tvoriť diaľnice a rýchlostné cesty.

Zatiaľ je však otázne, či Slovensko nebude musieť nastaviť mýto ešte o niečo drahšie, aby splnilo podmienky EÚ. "Platí, že do mýta sa zaratúvajú tri druhy nákladov, ktoré súvisia s diaľnicami," doplnil Barek. Ide o náklady na vybudovanie diaľnice a vyberanie mýta, potom sú to peniaze na údržbu diaľnice aj náklady na životné prostredie či poistenie pri haváriách. "Keď sme to prepočítali na slovenské podmienky, vyšlo nám v priemere 1,26 Sk na kilometer," spresnil Barek.

Po rozdelení medzi osobné a nákladné autá podľa toho, ako zaťažujú cesty, vyšlo mýto oveľa vyššie, ako je ekonomicky únosná hranica. Malé nákladné autá by mali platiť až 4 Sk a veľké kamióny až 8 Sk za každý kilometer. Ak by však Slovensko nastavilo mýto až takto vysoko, podľa rezortu dopravy by skolaboval dopravný systém. Výber mýta nastavený na ekonomicky únosnej hranici pritom podľa prepočtov rezortu ministra Pavla Prokopoviča vynesie ročne asi 5,2 mld Sk. Súťaž na firmu, ktorá postaví mýtny systém, má byť vyhlásená do mesiaca a pol.

Poplatky za diaľnice
- nákladné autá by mali platiť mýto od polovice roku 2006 - malé nákladné autá by mali platiť 2-2,40 Sk, veľké 4-5,70 Sk za kilometer - osobné autá by mali platiť mýto od roku 2013 v sume 85 halierov za kilometer.