Zľavy cestovného pre držiteľov preukazov ŤZP a ŤZP-S

7.6.2005 11:51 -jk-

Zľavy cestovného pre držiteľov preukazov ŤZP a ŤZP-S

Ceny cestovného vo vnútroštátnej železničnej doprave sú regulované štátom a tieto schvaľuje Ministerstvo financií SR. Držiteľom preukazov ŤZP a ŤZP-S je priznaná 50% zľava cestovného v osobnom vlaku alebo rýchliku. Okrem toho držitelia preukazu ŤZP-S majú nárok na bezplatnú prepravu sprievodcu a invalidného vozíka (resp. kočíka, ak držiteľom preukazu ŤZP-S je dieťa).

Ak je držiteľom preukazu ŤZP-S nevidiaci a jeho sprievodcom je pes, majiteľ psa musí vlastniť „Preukaz vodiaceho psa pre nevidiacich“. V tomto prípade sa pes - sprievodca nevidomého prepravuje bezplatne.

Vo vlakoch vyššej kategórie (EC, IC) držitelia preukazov ŤZP, ŤZP-S majú priznanú 50% zľavu obyčajného cestovného v 2. vozňovej triede a polovičný príplatok na IC vlak vo výške 10,-Sk a 20,-Sk na EC vlak.

Vo vlakoch kategórie IC, ktoré sú povinne miestenkové je držiteľ preukazu ŤZP, ŤZP-S povinný zakúpiť si miestenku:

  • v slabých dňoch vo výške 20,-Sk
  • v silných dňoch vo výške 80,-Sk.

Kalendár silných a slabých dní vydáva Železničná spoločnosť Slovensko, a.s.

Ak sa cestujúci na vozíku (držiteľ preukazu ŤZP-S) spolu so svojím sprievodcom prepravujú v špeciálnom vozni v povinne miestenkovom vlaku IC, a to vo vyhradenom kupé, na túto prepravu nie sú povinní zakúpiť si miestenku. Ak sa však prepravujú v ostatných kupé IC vlaku, musí mať zakúpenú miestenku držiteľ preukazu ŤZP-S a aj jeho sprievodca.

Ak je sprievodcom nevidomého – držiteľa preukazu ŤZP-S vodiaci pes, v povinne miestenkových vlakoch kategórie IC je držiteľ preukazu ŤZP-S povinný zakúpiť si miesten-ku, ale vodiaci pes sa prepravuje bezplatne a bez miestenky.

Vlaky kategórie EC a IC majú pravidelne radený vozeň na prepravu imobilných cestujúcich so zdvíhacou plošinou. Imobilný cestujúci si prepravu objednáva najneskôr 48 hodín pred plánovanou cestou osobne, alebo telefonicky v pokladnici Kontaktného centra alebo Rezervačného pracoviska Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. Objednávky vybavuje Kontaktné centrum, ktoré informuje cestujúceho či sa preprava môže uskutočniť. Dôvodom neuskutočnenia prepravy je napr. prekročená kapacita vozňa na umiestnenie cestujúceho na vozíčku. Nakládku a vykládku invalidného vozíka si držiteľ preukazu ŤZP, ŤZP-S zabezpečuje sám.

Kontaktné centrum : tel.: 18 188, e-mail: info@slovakrail.sk

Zľava vo výške 50% cestovného sa poskytuje aj rodičom alebo zákonným zástupcom na návštevu dieťaťa telesne, mentálne alebo zmyslovo postihnutého, ktoré je umiestnené v zariadeniach alebo školách v pôsobnosti Ministerstva školstva SR a Ministerstva zdravotníctva SR.