Zvýšenie medzinárodného ratingu pre Železnice SR

6.5.2005 10:39 Mgr. Danka Hurtová

Zvýšenie medzinárodného ratingu pre Železnice SR

CRA RATING AGENCY, a.s. (ďalej len „CRA“), jediná afilácia v strednej Európe najstaršej ratingovej agentúry na svete MOODY´S Investors Service, vykonala ročné prehodnotenie ratingu Železniciam Slovenskej republiky, Bratislava (ďalej len ŽSR).

„Zvýšenie medzinárodného ratingu ŽSR je jednak v dôsledku zmeny prístupu štátu k riešeniu dlhovej záťaže ŽSR, ako aj dopadu nastúpeného pozitívneho trendu reštrukturalizácie, ktorá sa prejavila v zlepšení prevádzkových činností, v raste produktivity a skvalitnení prístupu k poskytovaným službám ŽSR“, povedal na úvod Ľubomír Dubecký, riaditeľ CRA pre SR.

CRA RATING AGENCY, a.s., v rámci ročného prehodnotenia udelila Železniciam Slovenskej republiky, Bratislava, nasledovné ratingové hodnotenie :

● dlhodobý lokálny CRA Rating ponechala na úrovni skAa
ktoré radí ŽSR medzi kvalitné subjekty, s vysokou schopnosťou splácať svoje záväzky v slovenských korunách s miernym rizikom v dlhšom časovom horizonte;

● dlhodobý medzinárodný CRA Rating zvýšila o jeden stupeň na úroveň A
ktoré zaraďuje ŽSR na úroveň hodnotenia Slovenskej republiky (maximálne možné hodnotenie akým môže byť subjekt na Slovensku hodnotený) a vyjadruje nadpriemernú schopnosť splácať svoje dlhodobé záväzky denominované v cudzích menách s nízkou mierou rizika;

● krátkodobý CRA Rating ponechala na úrovni skP-1
čo je taktiež najvyššie možné hodnotenie schopnosti splácať svoje krátkodobé záväzky (do 1 roka) včas a v plnej miere, aké môže hodnotený subjekt získať;

● výhľad ratingu pre ŽSR je stabilný.
Hodnotenie Železníc Slovenskej republiky, Bratislava, vychádza z postavenia spoločnosti ako prirodzeného monopolu v oblasti prevádzkovania železničnej dopravnej infraštruktúry. K faktorom podporujúcim udelené ratingové hodnotenie agentúra radí štatút podniku podľa zvláštneho zákona s plným vlastníctvom štátu, ako aj celkové špecifické postavenie ŽSR v ekonomike SR. V oblasti hospodárenia ŽSR agentúra pozitívne hodnotí zlepšenú úroveň generovaného cash-flow, čomu napomáha zvýšená podpora štátu vo forme neinvestičných dotácií ako i pokračujúca reštrukturalizácia, ktorá vytvára predpoklady pre pokles fixných nákladov. Na druhej strane agentúra vníma ako obmedzujúci faktor hodnotenia dlhodobo trvajúce vysoké úverové zadĺženie a reálnu neschopnosť uhrádzať tieto prevzaté záväzky z vygenerovaných vlastných zdrojov i pri predpokladanom zlepšení hospodárenia po dokončení reštrukturalizácie. Rizikom naďalej ostáva aj obmedzovanie dopravných výkonov zákazníkov ŽSR a neistota plynúca zo zámerov nových vlastníkov po privatizácii a ich neistá finančná situácia.

CRA očakáva, že ŽSR s ohľadom na strategický význam pre dopravný systém Slovenska, zostanú plne v majetku štátu aj v dohľadnej budúcnosti, z čoho sa bude odvíjať regulačná a legislatívna podpora a dotačná politika štátu tak, aby mohli plniť záväzky štátu v oblasti rozvoja a modernizácie železničnej siete pri súčasnom plnení dlhovej služby ŽSR vrátane záväzkov bez vystavenej štátnej záruky. Rating ŽSR tak bude aj naďalej v úzkej korelácii s ratingovou úrovňou Slovenska.

„Je to po prvýkrát, čo došlo v ratingovom hodnotení ŽSR k takémuto posunu a nesmierne si to ceníme. Zvýšený rating ŽSR je odrazom pokračujúcej finančnej konsolidácie, reštrukturalizácie a vlastného úsilia v oblasti zavádzania finančnej disciplíny a racionalizácie riadenia podniku,“ – povedal Roman Veselka, generálny riaditeľ ŽSR.

Podrobnejšie údaje o ratingu Železníc Slovenskej republiky sú uvedené aj v platených systémoch agentúr Reuters, Bloomberg, Newton IT, Albertina, Čekia, ČTK, ako aj na domovskej internetovej stránke CRA.
Vypracovaním ratingovej analýzy získali Železnice Slovenskej republiky objektívnu a nezávislú analýzu posudzujúcu jeho schopnosť a ochotu splácať svoje záväzky v plnej miere a včas.