PMÚ začal správne konanie voči ŽSR za poskytovanie provízií

14.4.2005 10:47Zdroj: denná tlač

PMÚ začal správne konanie voči ŽSR za poskytovanie provízií

Protimonopolný úrad SR (PMÚ) začal v druhej polovici marca správne konanie voči Železniciam Slovenskej republiky (ŽSR) vo veci zneužívania dominantného postavenia pri poskytovaní provízií. Agentúre SITA to potvrdil hovorca PMÚ Miroslav Jurkovič. Podľa PMÚ uplatňovali ŽSR rozdielne podmienky pri porovnateľnom plnení, keď jednotlivým spoločnostiam poskytovali rôznu výšku provízie, prípadne ju niektorým podnikateľom neposkytovali.

PMÚ udelil v novembri minulého roka 37-miliónovú pokutu Železničnej spoločnosti, a.s. za rovnaké porušenie zákona. "Železničná spoločnosť však vznikla až v roku 2002, zodpovedá teda len za zmluvy po jej vzniku," skonštatoval Jurkovič. Zmluvy sú však podľa neho platné už od roku 1998, kedy existovali len ŽSR, preto ony musia zodpovedať za zmluvy z rokov 1998 až 2001.
"ŽSR sa necítia zodpovedné vo veci tohto správneho konania, nakoľko všetky obchodné aktivity s tým spojené, boli zo ŽSR vyňaté a prevzala ich Železničná spoločnosť," reagovali ŽSR prostredníctvom svojej hovorkyne Nely Blaškovej. Blašková zároveň dodala, že správne konanie sa týka nákladnej dopravy, ktorá prešla na Železničnú spoločnosť.
Protimonopolný úrad má podľa Jurkoviča na vydanie prvostupňového rozhodnutia pol roka, v rámci ktorého by mala byť známa aj výška pokuty za zneužívanie dominantného postavenia. ŽSR sa proti rozhodnutiu môžu odvolať na radu úradu, ktorá má na vydanie druhostupňového rozhodnutia opäť lehotu pol roka. Proti tomuto rozhodnutiu sa ŽSR môžu odvolať ešte na Krajský súd a napokon na Najvyšší súd SR.