ZAD je nespokojný s reformou autobusovej dopravy

13.4.2005 9:58

ZAD je nespokojný s reformou autobusovej dopravy

Predstavitelia Zväzu autobusovej dopravy (ZAD) sú nespokojní s reformou autobusovej dopravy, ktorou kompetencie v prímestskej doprave prešli od začiatku tohto roka na vyššie územné celky (VÚC). "Podľa nás sa táto reforma uskutočňuje nešťastným spôsobom, aj keď jej cieľ je možno naozaj dobrý," povedal na utorkovej tlačovej besede splnomocnený zástupca ZAD pre dopravnú reformu George Trabelssie. Podľa neho síce nie je dôvod pochybovať o zámeroch transformácie v autobusovej doprave, nespokojnosť však vyjadril s postupom reformy.

 
Za najväčší dôvod nespokojnosti Trabelssie označil skutočnosť, že v rámci reformy sa najprv presunuli kompetencie a až následne sa pripravuje legislatíva a vykonávacie predpisy. "Výsledkom je, že VÚC nevedia, ako majú narábať s novými kompetenciami," zdôraznil Trabelssie. Zároveň poukázal na to, že v súčasnosti existujú cenové výmery len v Košiciach, Prešove, Žiline, Trenčíne a Banskej Bystrici, ostatné VÚC žiadne výmery nemajú. "Keď podniky Slovenskej autobusovej dopravy nemajú cenové výmery, nemajú ani regulované ceny, môžu si ich teda zvýšiť podľa vlastného uváženia. Na druhej strane, ak cena nie je regulovaná, VÚC nemusia financovať výkony vo verejnom záujme," vysvetlil prezident ZAD Ján Vrba.
Problémy pri prechode kompetencií nastávajú podľa Trabelssieho aj pri zabezpečovaní dopravy medzi jednotlivými VÚC. "Keďže výmery vydané VÚC majú územnú platnosť, otázka je, ako máme voziť ľudí pri prechode hranice krajov," pýta sa Trabelssie. Podľa neho sa to týka najmä zľavnených kategórií, pri ktorých sa do popredia dostáva otázka, od koho majú jednotliví dopravcovia žiadať doplatok rozdielu za výkony vo verejnom záujme pri prekročení hranice kraja. Podľa Trabelssieho sa problémy vyskytujú aj pri zabezpečovaní dopravnej obslužnosti, lebo VÚC napríklad nevedia, či a v akom rozsahu je nutné zabezpečiť dopravnú obslužnosť cez víkendy, prípadne letné mesiace.
Uvedené problémy nerieši podľa predstaviteľov ZAD dostatočne ani nová koncepcia autobusovej a železničnej dopravy, ktorú vypracoval rezort dopravy a bude sa ňou v najbližšom období zaoberať vláda. "ZAD sa s touto koncepciou nestotožňuje a má k nej vážne výhrady," povedal Trabelssie. Materiál totiž nenadväzuje na už vládou schválený materiál transformácie a privatizácie podnikov Slovenskej autobusovej dopravy. Materiál podľa Trabelssieho nejednotne rieši podmienky prístupu na trh a ochranu dopravného trhu. "Podľa koncepcie by mala mať železničná doprava trojročnú ochranu, na autobusovú dopravu sa takéto opatrenia nevzťahujú," konštatoval Trabelssie. Štát by mal mať podľa neho záujem chrániť všetky druhy dopravy a nie sa zamerať len na jednu z nich, keďže jednotlivé dopravy využívajú rovnakí občania.