Po železnici budú prepravovať rádioaktívny odpad

31.3.2005 15:19

Po železnici budú prepravovať rádioaktívny odpad

Mochovce - Vyhoreté palivo z jadrových elektrární na Slovensku sa dopravuje do Republikového úložiska v Mochovciach automobilovými ťahačmi návesov. Takto sa jadrový odpad prepravuje už od roku 2000. V tomto roku by chceli Slovenské elektrárne (SE) na tento účel využívať aj železnice.

Upravený rádioaktívny odpad je uložený v špeciálnych vláknobetónových kontajneroch a jeden ťahač s návesom odvezie dva kontajnery. Tento spôsob prepravy je bezpečný a ani v prípade nehody ťahača by životné prostredie nebolo ohrozené. SE sa rozhodli zaviesť túto kombinovanú prepravu vzhľadom na hustotu cestnej premávky a počet dopravných nehôd, ktorý má stúpajúcu tendenciu. Úrad jadrového dozoru tiež odporučil nové riešenie prepravy z dôvodu vyššej bezpečnosti. Na železničných prekladiskách v areáli atómových elektrární Jaslovské Bohunice a Mochovce už vykonali potrebné stavebné úpravy.

Prípravy na takúto prepravu prebiehali od roku 2001 až do roku 2004. Na sklonku minulého roku sa uskutočnili definitívne skúšky. Na účely prepravy kontajnerov vyrobili tri špeciálne vozne a dvanásť rámov. Rámy budú slúžiť ako fixácia počas prepravy. Jedným transportom je možné prepraviť dvanásť kontajnerov. Na prekladisku v Mochovciach sa kontajnery preložia na ťahač s návesom, ktorým kontajnery dopravia až do úložiska.

Celkové náklady na nový spôsob prepravy by nemali presiahnuť doterajšie náklady. O kontrakte na prepravu sa zatiaľ rokuje. Železničná spoločnosť Cargo Slovakia z toho dôvodu nemôže upresniť cenu a takisto ani plánované ročné výkony. -jk-