ŽS Brno vyhralo v krátkom čase miliardový tender na ŽSR

20.10.2004 17:55

ŽS Brno vyhralo v krátkom čase miliardový tender na ŽSR

Bratislava - Medzinárodný tender na elektrifikáciu trate Zvolen - Banská Bystrica striedavým napätím 25kV 50Hz vyhralo konzorcium firiem vedené českou spoločnosťou ŽS Brno, a.s., s ponukou 1,098 miliardy Sk. Druhý uchádzač, konzorcium vedené EŽ Praha, a.s., mal na elektrifikačné práce cenovú ponuku stanovenú na 1,105 miliardy Sk.

Ide o prvý železničný projekt, ktorý bude financovaný zo štrukturálnych fondov. Z EÚ bude krytých 75 % jeho nákladov, zvyšok prefinancuje štátny rozpočet.
Momentálne prebiehajú zmluvné rokovania s víťazom. Odovzdávka staveniska by mala prebehnúť už v novembri tohto roku.

Pre ŽS Brno ide v krátkom čase v poradí už o druhé víťazstvo v tendri ŽSR. Ako líder medzinárodného združenia 5 spoločností totiž získalo ŽS Brno pred pár dňami objednávku na modernizáciu trate Trnava – Piešťany (120). Stavba je financovaná z programu Európskej únie (EÚ) ISPA a jej celková hodnota je necelých 129,2 milióna EUR, čo je v prepočte asi 5,17 miliardy Sk. Výstavba sa týka modernizácie trate, trakčného vedenia, ale i nástupíšť s podchodmi. Dokončenie sa plánuje na koniec roka 2007. ŽS Brno je partnerom firiem Doprastav, Železničné stavebníctvo Bratislava, Železničné stavby Košice a Alpine Mayreder.

Na ilustračnej snímke je rušeň 750.149 v Banskej Bystrici dňa 11.9.2004. -rp-