Prvá dcérska spoločnosť v rámci transformácie ČD vznikne na začiatku roku 2005

23.9.2004 17:07

Prvá dcérska spoločnosť v rámci transformácie ČD vznikne na začiatku roku 2005

Praha - České dráhy založia prvú dcérsku spoločnosť v rámci svojej transformácie na podnik holdingového typu od 1. januára 2005. Vznikne tak zatiaľ 100-percentná dcérska spoločnosť Traťovej strojnej stanice, ktorá bude prevádzkovať špeciálne stroje na údržbu koľají.

Časom pre ňu dráhy budú hľadať strategického partnera a v budúcnosti si však vo firme zachovajú majoritu. Do novovzniknutej dcérskej spoločnosti riadiaci výbor schválil previezť majetok za stovky miliónov korún. Ide predovšetkým o špeciálne stroje a nehnuteľnosti, ktoré bude nová firma bezpochyby potrebovať pre svoju činnosť. Majetok vkladaný do TSS zostáva naďalej v aktívoch Českých dráh a bude aj v budúcnosti súčasťou ročnej konsolidovanej účtovníckej uzávierky ČD.
Schválenie vzniku prvej dcérskej spoločnosti si nie je možné vykladať tak, že štát ako vlastník dráh sa odvolal vydieraniu odborov, ktoré kvôli deleniu ČD vyhrážajú stávkou. Odbory odmietajú iba odčlenenie hlavnej činnosti, teda prevádzkovaniu osobnej a nákladnej dopravy. To sa ale pripravuje až na konci procesu premeny ČD na holding, teda najskôr v roku 2006. Predseda združenia najväčšej odborovej centrály Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek pritom v utorok oznámil, že v prípade, ak manažment neukončí kroky vedúce k segmentácii dráhy, zastaví prevádzku na železnici už v októbri.
Okrem Traťových strojných staníc chcú ČD postupne vyčleniť do dcérskych spoločností všetky podporné činnosti, napríklad výskumný ústav či zdravotníctvo. V poslednej etape počítajú tiež s prevodom hlavných aktivít, teda prevádzkovanie diaľkovej, regionálnej a nákladnej dopravy. -rp-