Budeme mať autonómne vlaky? Vraj sa na ne už pripravujeme

14.5.2021 18:00Zdroj: Pravda

Minister dopravy podpísal dva projekty, ktoré by mali výraznou mierou prispieť k zvýšeniu bezpečnosti a technologickej výbavy vybraných vlakov. Realizovať by sa mali v priebehu najbližších troch rokov.

Podľa ministra dopravy Andreja Doležala (Sme rodina) sa na príchod autonómnych vlakov po technickej stránke už pripravujeme. Z operačného programu Integrovaná infraštruktúra budú totiž realizované dva projekty, ktoré by mali vďaka novým technológiám zlepšiť bezpečnosť vlakovej dopravy a sú zároveň prípravou na automatizáciu jazdy. Do vybraných vlakov počas najbližších troch rokov pribudnú vysielačky, čierne skrinky a zariadenia, schopné „vidieť“ prekážky aj tam, kam rušňovodič nedovidí. Pozrime sa na to podrobnejšie.

V súčasnosti funguje komunikácia na niektorých lokálnych tratiach medzi obsluhou vlaku a dopravnými zamestnancami (dispečeri, výpravcovia a pod.) len prostredníctvom mobilného telefónu. Na mnohých miestach takáto komunikácia vôbec nie je možná z dôvodu slabého, prípadne žiadneho mobilného signálu.

Celú správu nájdete na tomto odkaze.